Undersköterskor slår näven i bordet
Nu får det vara nog! Personalen vid flera äldreboenden i Piteå kommun slår näven i bordet och lämnar in medborgarförslag som de vill ska tas upp vid dagens kommunfullmäktige, där de kräver höjd bemanning för att säkra vården.
I medborgarförslaget kräver undersköterskorna höjd bemanning istället för de planerade besparingarna. Från vänster Karin Rutström, Annica Marklund, Karolina Johansson, Elisabeth Marklund, Åsa Markström och Elisabet Höglund.
Foto: Sanna Eriksson Sanna Eriksson
- År efter år har åldringsvården drabbats av besparingar. Botten är nådd för länge sedan. Vi kan inte längre garantera en god och säker omvårdnad, säger Elisabeth Marklund som jobbar vid Norrgården i Norrfjärden där elva vårdplatser dras in, liksom åtta heltidstjänster.
Otrygghet
Undersköterskorna vid de fyra äldreboendena påpekar att indragningarna skulle innebära att de ofta arbetar helt ensamma vilket skapar otrygghet både för de boende och personalen.
Elisabeth Marklund berättar om en av många händelser:
- Jag var ensam och skulle göra kvällsmat. När jag höll på att skära upp bröd, sköt en boende iväg sin rollator långt framför sig. Jag gick för att hjälpa till så att han inte skulle ramla och uppmanade honom att hålla i den. När jag sedan gick tillbaka för att fortsätta skära bröd, var han plötsligt över mig och greppade kniven och hotade mig med den. Som tur var hann jag greppa hans arm och orkade hålla fast den tills han släppte kniven. Sådana här farliga situationer uppstår inte när man är två.
Långt gången demens
Många gamla som flyttar in är så långt gångna i sin demens att de kräver mycket av personalen, framför allt i form av tid. Ju sjukare de är, desto längre tid tar allting att göra.
- Till exempel att borsta tänderna. Först måste man be den demente att ställa sig upp, sedan att gå till toaletten, sedan måste man visa tandborsten och därefter hjälpa till att borsta. Hur stor tidsåtgången är, är inte så lätt att förstå för dem som inte jobbar med dementa, säger Marklund.
Övergreppen som också innefattar regelrätta slagsmål mellan de boende, kräver också att man är två personal. Undersköterskorna förstår inte hur de ska klara av att avleda, ingripa och avvärja alla incidenter mellan de svårt dementa.
- De gamla har byggt upp välfärdssverige. Deras sista kapitel måste bli bättre än så här, säger de unisont.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!