Kritiken är skarp bland personal på Munkberga. Man tycker att Piteå kommun totalt har misslyckats med att höja statusen för undersköterskor genom att inte höja löner och ob-ersättning tillräckligt mycket. Detta i sin tur leder till att vikarier väljer andra jobb med bättre löner.
– Verksamheten är beroende av att vi är lojala mot varandra. Vi kan nästan aldrig vara lediga under andra perioder på året, så sommaren är helig för oss. Nu när två semesterperioder försvinner kan en del av oss tvingas vara lediga i juni eller augusti, det är inte hållbart, säger en undersköterska.
Knäckfrågan är vikariebristen, men Munkberga har lyckats bra med rekryteringen tidigare somrar. Går det lika bra i år kanske man kan ha två semesterperioder, men personalen befarar att andra boenden som lyckats sämre kommer att protestera och kräva rättvisa.
– Jag tror att det här är första steget mot tre semesterperioder. Nu tycker kommunen att alla måste hjälpas åt i sommar, men det är inte vi som driver äldreboendet, säger en i personalen.
På Munkberga vill man ha kvar samma semestervillkor som tidigare år.
– Det känns som det är att försköna det lite, att säga att det är fria perioder. Vi vill behålla våra två perioder med ett bryt i mitten så att alla får två veckors ledighet i juli, säger en undersköterska.
Personalen menar att gå hemma och ha semester i juni, när få andra är lediga, drabbar hela familjen.
– Vi vill göra saker tillsammans, men det går inte när man inte har semester samtidigt.
En del ser förändrade semesterperioder som droppen och funderar på att säga upp sig. Fackförbundet Kommunal har fått sådana signaler.
– Många har ringt hit och varit oroliga för att kollegor säger upp sig på grund av det här. 1 300 personer har skrivit på en lista i protest mot fler semesterperioder, säger Carola Berggren, förtroendevald för Kommunal i Piteå.
Hon är mycket kritisk till den risk- och konsekvensanalys som gjorts.
– Få var inbjudna och många kunde inte komma med en dags varsel. Det är tråkigt att det blev så för mina medlemmar, säger Berggren.
Fackförbundet har fått en del kritik från sina medlemmar för att de varit för flata, men nu har ärendet gått vidare till Luleå och man ska ha ett medlemsmöte för att lyssna in vad medlemmarna vill.