Under torsdagen arrangerade det regionala utvecklingsföretaget IUC Norrbotten en industridag vid Nolia konfe
rens. Deltagarna bestod av företrädare för basindustrin och underleverantörer.
– Vi arrangerar detta för första gången med syftet att basindustrin ska berätta vilka behov de har av tjänster hos underleverantörer och vi vill skapa ett möte mellan parterna, säger Mikael Gunnari, projektledare vid IUC Norrbotten.
Niclas Tidström vid IUC presenterade delar av en behovsanalys företaget gjort kring vad basindustrin har behov av och vad underleverantörerna kan leverera. Underlaget består av intervjuer med 100 underleverantörer och samtal med företrädare för fem basindustrier.
Smurfit Kappas vd Per Swärd pekade på att numera måste underleverantörer tänka mer regionalt än lokalt och samverka mycket bredare med andra.
– Då finns det möjlighet till affärer, säger han.
IUC:s karläggning visar att företag som SSAB, LKAB, Smurfit kappa och SCA behöver företag som kan leverera hög kompentens.
– Inom mekanik saknas det folk som kan ventilservice, det saknas rör och svetskompetens och det är svårt att få tag i aktörer som kan göra riktigt stora svetsjobb, exemplifierar Tidström.
Inom el och systemteknik råder brist på kompetens kring elkraft, styrsystem, reläskydd och högspänning.
Redovisningen avslöjade också att vid underhållstopp är det inte ovanligt att underleverantörerna skickar in folk med för låg kompetens vilket leder till problem.
– Många leverantörer har också brister i sin fakturahantering vilket gör att det får vänta på betalning, och dokumentation av kemikaliehantering är också eftersatt, säger Niclas Tidström.
Per Strand, vd för SCA Munksund, pekade på vikten av att ha ett gediget säkerhetsarbete i fabriken.
– Vi har en strävan att nå maximalt fem olycksfall per en miljon arbetstimmar, säger Strand.
Han uppger också att den 5 april styckas SCA upp där affärsverksamheten hygien går in i ett nytt bolag. Kraftlinerfabriken i Munksund kommer som tidigare att tillhöra affärsområdet skogsindustriproduktion.
– Vi går från att ingå en koncern med 50 000 anställda till en grupp med 4 000 anställda men det kommer inte att påverka verksamheten i Piteå, säger Per Strand.