Att vara i just naturen är något hon brinner för, både privat och i yrkeslivet.
Redan på mellanstadiet visste Josefine att hon ville arbeta med djur. Hon gick Grans naturbruksskola och praktiserade hos en veterinär.
- Men jag kom fram till att jag inte bara ville jobba med sjuka djur, naturromantiskt ville jag "hjälpa till att rädda världen", skrattar hon.
Josefine studerade till biolog i Uppsala, något som tagit henne på äventyr runt världen. När hon gjorde sitt examensjobb åkte hon till exempel till Brasilien för att studera den utrotningshotade sumphjorten med hjälp av GPS-halsband och inventeringsdata.
- Eftersom det var träskmark gick det inte att söva hjortarna, då kunde de drunkna.
Istället fick man flyga lågt med helikopter, kasta sig ut och brotta ner hjorten innan vi kunde sätta på halsbandet.
Sjöborrar med grilltång
För två år sedan åkte Josefine för att volontärarbeta på en marinpark på Zanzibar, en ö utanför Tanzania i östafrika. Där träffade hon två forskare och genom dem blev hon engagerad i projektet om sjöborrar.
I tre månaders tid jobbade teamet med att plocka arten Ddiadema setosum från havets botten med hjälp av grilltänger (sjöborrarna har taggar) och sedan ta vävnad från dem som användes för DNA-analys.
På plats
Forskningen gick ut på att se om och hur sjöborrar från olika platser kring ön är besläktade med varandra och hur spridningen av arten ser ut.
- Sjöborrarna som vi studerade äter koraller och det är inget fel med det, men på grund av överfiskning - fiskar äter sjöborrar - var vissa av korallreven svarta av sjöborrar. Äter de upp korallreven försvinner mycket av det marina livet inklusive fiskarna och det är inte alls bra. På Zanzibar lever man av havet, både genom fiske och turism.
I förlängningen hoppas forskningsteamet att studien ska ge kunskaper som bidrar till att rädda reven.
Ny sanning
I gassande sol, vilse bland sockerrör och bland fiskar under vattenytan är Josefine i sitt rätta element.
- Jag vill vara ute på fält och jobba med naturvård. Det är intensiva perioder när man lever på kex och dricka och jobbar dygnet runt, men jag brinner för ekologi där populationsgenetiken är ett viktigt verktyg. Det är viktigt för bevarandearbete och hjälper till att spräcka myter om till exempel djurs beteende. Det kan ge en ny sanning och är till stor hjälp när det kommer till att rädda hotade arter.
Pengar från sommarjobb
En annan aspekt av forskningslivet är den ekonomiska biten.
- Vi har fått stipendium, men projekten kostar mycket och genererar lite. De privata delarna har jag bekostat med sparade sommarjobbspengar och en snäll familj.
Snart åker Josefine till Stockholm för att jobba på laboratorium med revfiskar.
I framtiden är ambitionen att doktorera. Och att rädda världen, på ett hörn.