Valeria Kirieieva, eller Lera som hon kallas, började på skolan med de andra eleverna i mitten av april. Hon har fått lära sig språket i knappt två månader men ändå svarar hon på alla frågor på svenska.
– Alfabetet var lite svårt först med bokstäver som ö, ä och v som var nya, men jag kan lite engelska och det latinska alfabetet, berättar hon.
Bredvid henne sitter Julia Gorokhovska som översätter alla frågor åt henne. Julia har varit lärare och översättare åt eleverna sedan de började med utbildningen.
– När jag fick höra att de skulle bli en språksluss för ukrainska barn på skolan, ringde jag och sa att jag ville hjälpa till, säger Julia Gorokhovska som kommer från Ukraina men bott i Sverige i flera år.
Språkslussen är en insats för att lära unga nyanlända så mycket som möjligt så snabbt som möjligt. Beroende på världsläget så kan klasserna variera i sin utformning, men de ukrainska barnen har fått en egen klass.
– När de lärt sig mer svenska så kommer de börja i andra klasser. Vi är fyra pensionärer som alla haft erfarenheter av att jobba med nyanlända, berättar Gerd Sävenstedt som lär barnen språket men även om svensk kultur.
I klassrummet hänger elevernas självporträtt, en ritad karta över Piteå och en liten tovad ukrainsk flagga. Gerd Sävenstedt håller upp flaggan och berättar att andra elever från skolan gjorde den till dem.
– De nyanlända har fått ett väldigt positivt bemötande från de andra eleverna. De har velat lära sig ukrainska ord och första dagen de kom hit hälsade eleverna dem välkomna med ett stort papper fyllt av välkomsthälsningar på ukrainska, säger Gerd Sävenstedt.
Kartan som hänger i klassrummet har eleverna själva gjort. Gerd Sävenstedt berättar att varje elev får göra en liten presentation på svenska om den del av staden de vill prata om. När eleverna inte kunnat något ord så har de själva letat upp det.
– Jag tror det är bra för dem att ha rutiner, äta mat här och träffa andra barn. Det hjälper dem att tänka på annat, men alla saknar sitt hemland, säger Julia Gorokhovska.
– Språket var lite svårt först men jag har redan fått flera vänner, säger Valeria Kirieieva.
Eleverna vet inte hur länge de kommer stanna i Sverige men de har lärt sig mycket om språket och kulturen på bara några veckor. Lera berättar att det hon tycker bäst om med den svenska kulturen är köttbullar.