Ukrainare lär sig svenska – målet är att få ett jobb

De flyktingar från Ukraina som kommit till Piteå håller just nu på att lära sig svenska. Häromdagen träffades en studiegrupp i ABF:s lokaler för att lära sig ord om matvaror och handel. "Det är mycket skratt och en stark vilja", säger Gerd Sävenstedt, lärare för gruppen.

Maksym Pcholkin med sin studiegrupp träffas varje tisdag och fredag. "Vi känner varandra väldigt bra och hjälper varandra", säger han.

Maksym Pcholkin med sin studiegrupp träffas varje tisdag och fredag. "Vi känner varandra väldigt bra och hjälper varandra", säger han.

Foto: Sebastian Eklund

Piteå2022-09-24 14:00

I lokalerna på Rådhustorget sitter sju ukrainare. På bordet ligger studieböcker, papper med översätta ord, anteckningar och bilder kopplade till svenska ord.

– Det går mycket bra, det tycker hela gruppen. Just nu lär vi oss om livsmedel så att vi kan handla på svenska. Vi använder mobiler för att översätta saker vi inte kan och några av oss talar engelska, säger Maksym Pcholkin. 

Han berättar att det svåraste med att lära sig svenska är att lära sig alla grammatiska regler och att skriva.

– Vissa bokstäver och uttal kan vara lite svåra ibland. Vi brukar ha ljud-övningar där vi tränar och skrattar åt hur vi låter, berättar läraren Gerd Sävenstedt och fortsätter:

– Ibland får vi lärare kommentarer som att vi inte låter som de på tv. Jag förstår att det kan vara lite svårt med dialekterna här, men de har lärt sig otroligt snabbt.

Genom ABF erbjuds kurser i svenska två gånger i veckan. Flera av de som går kurserna där är även med på kurser vid Framnäs folkhögskola, och Medborgarskolan.

– Vi vill lära oss svenska så snabbt som möjligt så att vi kan tjäna egna pengar och betala skatt. Vi i gruppen förstår att det är svårt att få jobb om vi inte kan språket. Alla här är så tacksamma för allt vi fått hjälp med och vi vill kunna bidra till samhället så snabbt som möjligt, säger Maksym.

– De som är med i gruppen har redan bra utbildningar. Vi har en tandkirurg, en ingenjör och en revisor till exempel. De som kommit hit är glada för det de har men de vill verkligen jobba. De kämpar och gör det väldigt starkt, säger Gerd Sävenstedt. 

Den utbildning som gruppen går just nu är 40 lektioner i svenska som är 45 minuter långa. Gruppen är drygt halvvägs igenom sin utbildning.

– Det är väldigt kul att jobba med dem. När språket inte räcker blir det gester och lite teater för att kommunicera. Det är otroligt vad de lärt sig på bara 20 timmar, säger Gerd Sävenstedt.

Maksym pratar svenska men byter till engelska för vissa ord. Han går själv utbildningen och hjälper till som tolk för de andra.

– Jag kan rätt bra svenska så jag pratar med folk på stan och de förstår mig. Andra i gruppen är fortfarande för blyga för att prata med några andra än lärarna. De hoppas på att kunna prata med alla de träffar en dag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!