Sextetten hade alla tidigare läst en kurs i småföretagande och var nu intresserade av att lära sig hur drivande av ett företag fungerar i praktiken. Tjejerna startade från grunden utan några pengar alls att röra sig med och har sedan själva stått för marknadsföring och försäljning av sin produkt.
Länge satt de och funderade på vilken typ av vara som de skulle lansera. Deras gemensamma vilja var att få ut något eget på marknaden och under en bussresa fick Hanna tipset att designa och skapa en blöjhållare som kunde säljas till olika dagis och daghem.
- Vår produkt är väldigt praktisk i och med att den är justerbar. Alla olika storlekar får plats, vilket gör att den kan användas under hela barnets blöjtid. Den håller ordning och sparar tid, något som ofta är en bristvara på stressiga arbetsplatser såsom dagis.
Till final
Det anordnas tävlingar för UF-företagen, bland annat i kategorier som "Bästa montering" och "Bästa produkt".Tjejernas projekt som namngavs till UF Nappy har som enda företag från Piteå lyckats ta sig till final i kategorin "Bästa affärside" och i slutet av mars kommer tävlingen att avgöras i Luleå på en UF-mässa för regionala företag. Priset är en summa pengar, samt att vinnaren får chansen att deltaga i en nationell mässa i huvudstaden.
Egna erfarenheter
- Vår vilja med UF Nappy är inte att få ihop så mycket pengar som möjligt. Det vi vill är att av egna erfarenheter lära oss hur ett företag drivs och nå ut med vår affärside på marknaden, säger Ida.- Och kanske ta oss till Stockholm med den, tillägger Jessica.
Men projektet har inte varit helt friktionsfritt.
- Sponsring har varit ett stort problem, berättar Jenny. Folk är tveksamma till att lägga ut pengar på nya och okända företag och förlitar sig helst på sådana som de redan känner till. Tillverkare till vår produkt var också svår att finna men efter att ha ringt runt en hel del fick vi kontakt med Plastmästarn i Mölndal som tillverkade själva blöjhållaren.
- Som med alla nya företag är det svårt att nå ut och vi får verkligen armbåga oss fram och kämpa eftersom vi är så små, säger Ida.
Det är svårt att inleda lukrativa samarbeten för företag som inte har mönsterskydd och Libero har lovat att sponsra UF Nappy med ett sådant.
- Sådant är svårt att göra själv på grund av vår svaga budget, säger Emma.
Alla i gruppen är överens om att projektet både är roligt och lärorikt och att alla som får chansen borde prova hur det är att driva ett företag. De vill ogärna avveckla sitt UF Nappy som de flesta gör med sitt UF-företag i slutet av året slutet av läsåret.
- Vår förhoppning är att exempelvis Libero ska köpa upp det, säger Emma.
- Och man vet aldrig vad som händer... säger Ida hoppfullt.
- Avslutningsvis vill vi rikta ett stort tack till våra sponsorer: Piteå kommun, Helikopter, Libero, Polarbröd, Jonsgården och Plastmästarn för utan dem hade inte vårt projekt varit genomförbart.
Tjejerna bakom UF Nappy säger dock att ännu fler sponsorer välkomnas och ifall någon kan tänka sig att sponsra eller har några frågor angående produkten så kontakta ufnappy@hotmail.com för mer information.