Tyska staten har anlitat ett tv-team som reser runt i världen för att dokumentera framgångsrika företag. Tyskarna har valt ut tre framgångsrika företagarländer: Sverige, USA och Storbritannien.
Norrbottens handelskammare har ett samarbetsavtal med tyska handelskammaren i Stockholm, varvid Norrbotten förordades som filmort.
Dokumentären är beställd av tyska industriförbundet och ska hjälpa tyska företag att få bättre snurr på verksamheten.
Visar det bästa
- Norrbotten får här representera det bästa som Sverige kan göra. Det är en unik möjlighet, säger Jonas Lundström, Norrbottens handelskamma-re.Jonas Lundström ser besöket som en utsökt chans att marknadsföra länet och dess företag.
- Tv-teamet turnerar runt i världen för att sedan visa tyska företag exempel på storslaget entreprenörskap. Och det kommer de att få se, säger han.
Jämförelser
Günther Ederer är filmskaparen som ska lyfta Tyskland. Innan besöket i Älvsbyn filmade teamet i USA och Storbritannien. Besöket på Polarbröd inleddes med att företagets ägare Margareta och Kjell Jonsson berättade om företagets historia, tillverkningen och exportframgångarna.Günther Ederer ser många likheter mellan Sverige och Tyskland, men menar att Sverige på senare år dragit ifrån ifråga om företagsamhet och framgång. Det jämfördes bolagsskatter, löner och arbetsmoral.
- Tyskland och Sverige har haft likvärdig företagsskatt. Sverige låg som högst på cirka 72 procent i slutet av 80-talet men skatten har sänkts och ligger nu på 28 procent, sade Margareta Jonsson, en av ägarna
Hög bolagsskatt
Hon fick medhåll av Günther Ederer som dock tillade att den tyska bolagsskatten höjdes i takt med Sveriges men när sedan Sverige sänkte sin skatt så stannade den tyska på 60 procent.När det blev tal om exporten framhöll ägarna vikten av att behålla företaget på orten där traditionen finns och beskrev polarmetoden som går ut på att snabbfrysa ner det nygräddade brödet och sedan transportera det fryst, vilket gör det möjligt för företaget att bli kvar i Älvsbyn.
Ägarna berättade också om det riskkapital som staten satsat i Polarbröd från starten och jämförde det med hur mycket Polarbröd betalat in till staten i bolagsskatt. Günther Ederer undrade om företaget får något statligt stöd.
- Nej det får vi inte. Däremot satsar vi eget riskkapital i fyra olika företag, sade Margareta Jonsson.
En intressant kommentar tyckte Günther Ederer som genast bestämde sig för att ta med det i sin dokumentär som ett bra exempel på företagets framgångshistoria.