Den 1 juli infördes bärighetsklass 4 på en begränsad del av det statliga vägnätet. För Piteå, där tunga aktörer som Kappa och SCA är beroende av ett stadigt inflöde av timmer, är beslutet ett steg i rätt riktning.
– Tidigare kunde man få dispens, men nu har vi pekat ut de vägar som ska hålla för de tyngre transporterna. I Västerbotten och Norrbotten handlar det om cirka 480 mil väg, var av hälften i Norrbotten. Det motsvarar 27 procent av det sammanlagda vägnätet i länet, säger Åke Gustafsson, åtgärdsplanerare vid Trafikverket.
Vad säger åkeribranschen?
– Skogsnäringen ser det som ett steg i rätt riktning, men pressar på för att fler vägar ska klassas om. Det kommer att ske successivt, men problemet är att många mindre vägar inte har tillräcklig bärighet och måste rustas upp. Det kostar mycket pengar och kommer att ta lång tid innan hela vägnätet är åtgärdat.
Av det allmänna vägnätet, vägar och broar, var 95 procent BK1-vägar (64 ton) före den 1 juli. En klassificeringen som följer EU:s bestämmelser. Trafikverkets uppskattning är att cirka tio procent av de statliga vägarna och cirka 900 broar i landet måste förstärkas för att klara en ökad belastning
– Mycket jobb återstår, men Trafikverkets vision är att alla BK1-vägar (64 ton) så småningom ska klassas om till BK4-vägar (74 ton), säger Åke Gustafsson.
Vissa delar av E4 har tillräcklig bärighet, men ett antal sträckor och broar sätter käppar i hjulen. Ett exempel är Bergsviksbron som inte anses klara reguljär trafik av 74-tonnare.
– Vi fruktade att vi skulle tvingas bygga en helt ny bro, men Bergsviksbron behöver bara förstärkas.
När kan det göras?
– Svårt att säga, men den är prioriterad. Bergsviksbron ligger topp fem i de två nordligaste länen, säger Åke Gustafsson.
Ett flertal industrier och sågarna vid kusten liksom skogscentrum i Arvidsjaur behöver väg med högre bärighet. Miljövinsterna anses vara stora när man kör med 74-tons bilar i och med att det behövs färre transporter vilket minskar koldioxidutsläppen.
Många åkeriägare har även tidigare kunnat köra med 74-tonnare då de haft dispens. Ett exempel är Eklunds åkeri som har haft dispens för två 74-tonsbilar som kör timmer från inlandet till kusten.
Även Burlink i Piteå har dispens för två tyngre lastbilar som kör från Smurfit Kappa till Piteå hamn. Enligt Burlinks ägare, Kjell Lindkvist, sparar företaget in ett varv runt jorden varje år och minskat antalet transporter med 1 200 resor.