- Kommuner har ofta inte haft den kompetens som krävs för att efterleva den nya lagen och därför har många anställt antingen säkerhetsansvariga eller säkerhetshandläggare, säger Rikard Aspholm som arbetat sex veckor på den nya tjänsten.
Som ett led i arbetet håller kommunhuset i Piteå på att anpassas för att bli en så kallad ledningsplats. Med pengar från Krisberedskapsmyndigheten får kommunhuset bland annat reservkraft som ska räcka i upp till tre dygn och rum ska exempelvis utrustas med fler datorer för att kunna tas i bruk vid en kris.
Utvärdera kunskap
"Kommunens plan för extraordinära händelser", det vill säga Piteå kommuns krisplan, antogs innan den nya lagen trädde i kraft och håller nu på att revideras för att efterleva de nya kraven.Rikard Aspholms uppgift är att bland annat utbilda förtroendevalda och anställda. På måndagseftermiddagen hölls en övning för vissa ur den speciella organisation som träder i kraft vid en krissituation.
- Scenariot är att det har hänt en olycka i någon av kommunens verksamheter. Nu ska den här gruppen få öva sig i att hantera den information som flödar vid ett sådant här tillfälle. Man kan säga att det är en lednings- och informationsövning, berättar Rikard Aspholm.
Utbildningarna gentemot förtroendevalda kommer att gå i cykler efter mandatperioder för att även nyvalda politiker ska få den kunskap de behöver.
- Den övning vi gör i dag är också ett sätt att utvärdera den kunskap förtroendevalda och anställda har nu. Ett sätt att få koll på läget, säger Rikard Aspholm.