Tydligare handlingsplan mot droger i grundskolan

Droganvändning inom skolans värld måste bekämpas - med alla medel. Skolchefen i Piteå Maria Müller presenterar därför de närmaste veckorna en reviderad handlingsplan.

Maria Müller, barn- och utbildningschef i Piteå kommun, säger att det drogförebyggande arbetet i skolan ska bli tydligare. Bland annat ska det tydligt framgå vem som har ansvaret att ingripa om det finns misstankar om droganvändning.

Maria Müller, barn- och utbildningschef i Piteå kommun, säger att det drogförebyggande arbetet i skolan ska bli tydligare. Bland annat ska det tydligt framgå vem som har ansvaret att ingripa om det finns misstankar om droganvändning.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-11-20 06:00
Det är viktigt och det är nödvändigt.
Ungefär så motiverar Maria Müller den handlingsplan som reviderats och ligger klar att besluta om.
- Vi kommer i början av december att ha en facklig samverkan där vi ska fastställa riktlinjerna. Därefter fattar jag beslut om att anta planen, säger hon.
Det skulle kunna misstänkas att händelsen i förra veckan, när två minderåriga elever ertappades med att ta någon form av drog under skollunchen, ligger bakom den reviderade planen.
- Den händelsen är tragisk i sig, men faktum är att planen inte har någon koppling till det inträffade, säger Maria Müller.
Enligt skolchefen är den reviderade handlingsplanen mer detaljerad än den som i dag används för grundskolan.
Hon konstaterar att en del inspiration och bredare tankesätt kommer från den handlingsplan som finns för gymnasieskolan.
- Nu kommer det tydligare att framgå vilken rollfördelning som finns när det uppstår misstanke eller konstateranden av drogaktiviteter inom grundskolan, säger Müller.
I riktlinjerna finns även det förebyggande arbetet mer tydliggjort.
- Jätteviktigt, precis som den kompetensutveckling som skolpedagoger och personal måste få.
Maria Müller understryker att skolan arbetar i samverkan med fler myndigheter när det gäller misstankar om drogrelaterade händelser inom skolans värld.
- Det handlar om allt från sociala myndigheter till kultur- och fritidsförvaltning och polis, säger hon.
Just polis och sociala myndigheter har en viktig roll i sammanhanget.
- I handlingsplanen framgår också detta. Ansvarsfördelningen vad skolan och elevhälsan har för roller, precis som polis och sociala myndigheter.
FAKTA Arbete motdroger i skolan
Det finns ingen fast statistik över drogrelaterade händelser inom skolan i Piteå kommun.
Maria Müller bedömer antalet sådana händelser till "någon enstaka varje termin". Merparten av dessa inträffar vid gymnasieskolan.
Piteå kommun deltar i ett landsomfattande projekt som drivs av Folkhälsoinstitutet och som arbetar drogförebyggande där stor vikt läggs på bland annat föräldrautbildning.
Skolan har för 2009 fått särskilda pengar av politikerna för arbete med att skapa ett bra arbetsklimat mellan lärare och elever i klassrummen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om