Tydliga rutiner kring skärmtid kan förebygga problem

Skärmtiden ökar hos barn och tonåringar. Elevhälsans senaste hälsobrev har temat "Skärm" och syftar till att förebygga problem. Enhetschefen Åsa Wengelin säger att man inte vill komma med pekpinnar. "Vi vill informera och inspirera".

Elevhälsans senaste elevhälsobrev har temat "Skärmtid". "Syftet med hälsobreven är att ge vårdnadshavare en samlad information om ämnen där vi vill arbeta förebyggande och hälsofrämjande", säger Åsa Wengelin, enhetschef på Elevhälsan.

Elevhälsans senaste elevhälsobrev har temat "Skärmtid". "Syftet med hälsobreven är att ge vårdnadshavare en samlad information om ämnen där vi vill arbeta förebyggande och hälsofrämjande", säger Åsa Wengelin, enhetschef på Elevhälsan.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2022-01-25 21:30

Elevhälsan skickar varje termin ut ett elevhälsobrev med olika aktuella teman till vårdnadshavare och andra vuxna i elevernas vardag. Senaste brevet tar upp en rad olika aspekter på skärm- och nätanvändning och vad man bör ha koll på för att förebygga ohälsa.

– De allra flesta barn och ungdomar sköter det där utmärkt men ibland kan det vara svårt för föräldrar att begränsa barnens skärmtid. Det blir ofta en kamp, inte minst vid läggdags, allt finns ju i mobilerna och det kan vara svårt att lägga undan den, konstaterar Åsa Wengelin.

Att hela tiden försöka avbryta och begränsa barnens skärmtid är sällan ett bra beslut. Det riskerar istället att skapa irritation och konflikter.

– Som vårdnadshavare kan vi inte bara ställa krav på barnen, vi måste också titta på hur vi själva använder skärmar.

Åsa Wengelin konstaterar att det finns många fördelar med skärmar och det behöver inte vara ett problem.

– Därför vill vi inte komma med några pekpinnar, men om skärmanvändningen tar över och orsakar problem som sömnbrist och sämre ork för kompisar och skola, då är det något man behöver se över.

– Mycket skärmtid kan också vara ett uttryck för något annat som tynger barnet. När man utrett grundproblemet brukar även skärmtiden ordna till sig.

I hälsobrevet som mejlats ut till alla vårdnadshavare finns även information om hur skärmanvändningen förändrats i årskurs 4 och 7 mellan läsåren 2014/2015 och 2019/2020. Det är skolsköterskorna som i sina hälsoenkäter samlat in statistiken.

– Vi kan se att skärmanvändandet generellt ökat med 1–2 timmar per dag både i årskurs 4 och 7.

I hälsobrevet finns också ett självtest där föräldrar kan se om de verkligen har koll på vad barnen gör vid sina skärmar.

– Steg två är att fråga sina barn om facit. Det kan bli en bra utgångspunkt för att prata vidare om vad barnen gör på nätet.

Mobiler under lektionstid är en annan aktuell fråga. Från pedagoghåll har det signalerats om en ohållbar situation när varje lektion börjar med en konflikt.

– Här vill vi gärna ha hjälp av vårdnadshavarna att få elever att inte ha på sina mobiler under lektionstid. Vi vädjar också till vårdnadshavare att undvika att kontakta sina barn under skoltid. Många elever känner krav på att alltid vara nåbar för mamma och pappa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!