Tycker till om framtidens stöd och omsorg

Hur ska framtidens stöd och omsorg utformas i Piteå kommun? Just nu pågår en stor medborgardialog i frågan där Piteborna får komma med förslag.

Framtiden. Piteborna får nu tycka till om framtidens stöd och omsorg i en medborgardialog. (Arkivbild)

Framtiden. Piteborna får nu tycka till om framtidens stöd och omsorg i en medborgardialog. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2016-11-13 19:00

Efter "Framtidens äldreomsorg" kommer nu arbete med "Framtidens stöd och omsorg" i Piteå kommun.

– Vi har gjort samma upplägg som med Framtidens äldreomsorg, vi är tre från kommunstyrelsen och tre från socialnämnden som jobbar med det här, säger Agnetha Eriksson (S), ordförande för socialnämnden som berättar att det både är representanter för moderaterna, centerpartiet, kristdemokraterna och socialdemokraterna.

Just nu pågår en medborgardialog med hjälp av personer från Piteåpanalen (som får representerar Piteås medborgare) som får tycka till om hur de vill att framtidens stöd och omsorg ska utformas, hittills man har hunnit ha två träffar.

– Det är personer som anmält sitt intresse, de får komma med förslag och tycka till om vad vi ska göra för åtgärder, säger Agnetha Eriksson.

Avdelningen Stöd och omsorg ansvarar för alla Pitebor under 65 år som behöver stöd i sin sociala situation eller på grund av en funktionsnedsättning.

Ett väldigt brett område som kan handla om exempelvis personlig assistans, boende, daglig verksamhet, ledsagare, ekonomiskt stöd, familjehem, färdtjänst, bostadsanpassning, behandlingsinsatser eller kontaktperson.

– Folk har ganska bra insikt i äldreomsorgen, det är enkelt då det rör sig om människor som är äldre. Antagligen har man själv tänkt sig att bli gammal eller så har man en närstående person som är gammal.. Men med stöd och omsorg är det svårare, säger Agnetha Eriksson som menar att alla inte känner en person med funktionsnedsättning eller har vetskap om missbruksproblematiken eller om barn som far illa.

En del av arbetet handlar om att gruppbostäder till personer med olika former av funktionsnedsättning (se artikeln intill).

– Samtidigt är stöd och omsorg inte bara för dem med olika funktionsnedsättningar, det är också dom som ingen vill hyra ut till och som ingen vill bo granne med. Det är komplext, säger Agnetha Eriksson.

Vad ser du som den största utmaningen inom för framtidens stöd och omsorg?

– Att attrahera personal till den här typen av verksamhet, det är den stora frågan, säger Agnetha Eriksson som dock konstaterar att socialtjänsten inte har ett förebyggande sätt att jobba. När det handlar om att minska drogproblem och utanförskap så är det istället en fråga för samhället i stort, exempelvis föreningarna.

– Det är till oss man kommer när man fått problem. Vi är det där yttersta skyddsnätet allra längst ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om