Staten anslog två miljarder kronor i en särskild lågstadiesatsning för läsåret 2015/2016. Piteå var en av de kommuner som ansökte om pengar för att kunna anställa fler lärare och förskollärare och beviljades totalt 7 498 028 kronor för att finansiera 15 nya tjänster, tolv i skolan, tre i förskolan.
Men pengarna betalades inte ut med automatik, utan kommunerna var tvungna att ansöka om utbetalning och få den godkänd innan man vågade börja anställa.
– Och skolverket dröjde så länge med beslutet, det kom inte förrän i november månad, så vi hann inte rekrytera i tid, berättar Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef i Piteå kommun södra.
– Vi rekryterade och anställde under december och i januari, men då hade ju halva läsåret gått så det blev pengar över, helt enkelt. De pengarna får vi betala tillbaka nu.
Och pengarna som blev över är ingen struntsumma direkt, en räkning på 4 259 328 kronor är att vänta från skolverket. Pengar som alltså kunde ha använts för resursförstärkningar i skola och förskola under hösten 2015 – bara beslutet kommit i tid.
I september månad meddelade skolverket att de hade så många ansökningar att de inte kunde lämna besked till alla men lovade att skynda på processen. Det formella beslutet för Piteås del kom dock inte förrän i november månad.
Och Piteå är långt ifrån ensam om att ha drabbats av skolverkets långa handläggning. Runt 100 av landets kommuner kommer att få betala tillbaka beviljade statsbidrag – helt enkelt för att de inte hunnit använda dem.
Luleå kommun beviljades till exempel 13,5 miljoner kronor men tvingas nu betala tillbaka 7,8 miljoner kronor, mer än hälften.
– Beslutet om bidragets storlek kom när halva läsåret redan hade gått. Det gjorde att vi kom igång senare än beräknat med rekryteringarna och vi kunde inte nyttja hela statsbidraget, säger Louice Stridsman, verksamhetschef grundskolan i Luleå.
Piteå har, liksom Luleå och ett flertal andra kommuner, även beviljats statsbidrag för läsåret 2016/2017 – ett bidrag man räknar med att hinna använda.
– Vi fick bidrag till 14 tjänster i skola/förskola och fyra tjänster i en särskild fritidshemsatsning, berättar Elisabeth Fjällström och berättar att man nu under tiden 15 april till 15 maj ska söka nya friska pengar för 2017/2018.
Louice Stridsman i Luleå gör samma bedömning, att de pengarna kommer att gå åt och tillägger:
– Lågstadiesatsningen är mycket uppskattad och gör skillnad på skolorna.