Det var politikerna i samhällsbyggnadsnämnden som nyligen beslutade att fastighetsägaren ska betala en byggsanktionsavgift på totalt 12 182 kronor.
Beslutet fattades med stöd av plan- och bygglagen och plan- och byggförordningen.
– Det är bara ”by the book” – han har gjort fel. Han har sedan kommit in med ansökan efteråt och dom har räknat. Nu har jag pratat med handläggaren och de verkar ha en god dialog och löser nog det där tillsammans tror jag, säger Brith Fäldt (V), ordförande.
Det var den nionde september i år som en anmälan kom in angående olovligt uppförande av plank. Detta på en fastighet på Strömnäs i Piteå, alldeles intill förskolan Pilen. Det var en måndagsmorgon som barnen och personalen vid förskola helt enkelt möttes av det gigantiska planket.
Då oron var stor för att det skulle välta och falla ner på barnen som lekte utomhus gjorde Jessica Åhlund Lundquist, förskolchef, en anmälan utifrån sitt tillsynsansvar till miljö- och byggkontoret (läs mer i artikeln intill).
Delar av gården spärrades också av med varningstejp för att förhindra olyckor.
Vid ett tillsynsbesök tre dagar senare konstaterade kommunens byggnadsinspektör att planket var uppfört utan bygglov, start- och slutbesked på fastigheten. Plankets höjd varierade mellan två till fyra meter och det var cirka 25 meter långt. Avståndet till tomtgränsen varierade mellan en till två och en halv meter.
Samma dag som tillsynsbesöket lämnade fastighetsägaren sedan in en bygglovsansökan för uppförande av planket i efterhand.
De ansvariga tjänstemännen på kommunen bedömer dock inte att det bygglovet är möjligt att utfärda. Planket i sitt nuvarande utförande måste därför rivas.
– Det är inget vi kan bevilja bygglov för. Det som händer i ärendet nu är att vi väntar på en reviderad bygglovsansökan, säger Anna-Karin Lundberg, enhetschef vid plan- bygg- och mark på Piteå kommun som menar att det förs en dialog med fastighetsägaren.
Både fastighetsägaren och hans sambo har också lämnat in yttranden till kommunen. Sambon hävdar att de har "rätt till både insyn och bullerskydd" – att det är förskolans skyldighet att se till att grannarna inte bli störda av deras verksamhet.
Ärendet ska sedan också återigen upp i samhällsbyggnadsnämnden för nytt beslut.
– Nu är jag inne på detaljerna, men fastighetsägaren skulle också sätta upp en friggebod eller något annat istället, men det ska även samrådas med förskolan. Hur det blir i slutändan är oklart, men nu vet han att han måste ha kontakt med kommunen innan han går vidare, säger Brith Fäldt.