– Det är inget ovanligt, men skillnaden var att det kom väldigt mycket ensamkommande flyktingbarn som vi var tvungna att placera utanför kommunen, säger Agnetha Eriksson (S), ordförande i socialnämnden.
Av socialförvaltningens rapporter " Placeringar i förstärkt familjehem och på institution" framgår det att från juni 2016 till mitten av januari i år har 23–27 barn och ungdomar varit placerade utanför kommunens egna HVB-hem och förstärkta familjehem (se faktarutan).
Det handlade dels om placeringar enligt LVU (lagen om vård av unga), dels om placeringar enligt socialtjänstlagen.
När det gäller placeringar enligt socialtjänstlagen har 7–13 varit ensamkommande flyktingbarn eller barn som flytt från sina hemländer tillsammans med sina familjer. En del har behövt placeras i andra kommuner då de varit svårt traumatiserade och behövt extra vård, men framför allt har orsaken varit att de inte fått plats på kommunens egna hem.
– När det gäller de ensamkommande flyktingbarnen blev det olyckligt, men det var ett sådant läge att man inte hann med. Några har vi tagit hem under tiden och vi jobbar vidare med detta, säger Agnetha Eriksson som menar en hemtagning kan dra ut på tiden av sociala skäl, exempelvis då barnet/ungdomen behöver gå ut skolan.
Vad hon fått uppgifter om, har dock i princip alla ensamkommande flyktingbarn nu flyttas hem till Piteå igen.
Den största delen av kommunens kostnader för ensamkommande flyktingbarn är återsökningsbar, men då barnen är placerade på annan ort ökar kostnaderna på grund av bland annat resor och tolk som inte ersätts.
– Grunden är så klart att de ska hem, tanken är att de ska bli Pitebor. Dom är fortfarande vårt ansvar och är placerade av oss, säger Agnetha Eriksson.
Att placera barn/ungdomar utanför kommunen, poängterar hon, är dock i grunden inget ovanligt. Kommunen har inte ett överflöd av HVB-hem och förstärkta familjehem och ibland kan det vara bra att komma hemifrån för att bryta ett dåligt umgänge.
– Är det vanliga Piteåungdomar som på grund av missbruk eller andra orsaker placeras utanför kommunen är det nog bra, då handlar det mer om att hitta något som matchar deras behov. Så det är inget problematisk, säger Agnetha Eriksson.