Reaktionen från branschorganisationen Visita är negativ. Organisationens vd, Jonas Siljhammar, säger att det slår stenhårt mot en bransch som redan drabbats hårt av pandemins konsekvenser i form av restriktioner.
– Det viktiga är självklart att serveringsställena vidtar åtgärder för att motverka smittspridning, inte vad människor har i glaset efter ett visst klockslag, säger Jonas Siljhammar, och hävdar att tusentals jobb står på spel och kräver ökat stöd till hela näringen.
För en del näringsställen i Piteå får inte beslutet så stor påverkan, men för Kalles krog som på helgerna har öppet till 02.00 får det konsekvenser.
– Jag tycker att det är ett korkat beslut. Det viktiga är väl att följa reglerna. Våra gäster kommer ofta efter tio, säger delägaren Pontus Öberg och fortsätter:
– Det lär bli många hemmafester istället. Så varför inte stänga Systembolaget om det nu är alkoholen som är problemet.
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, har pekat ut just hemmafester som en stor bov när det gäller smittspridning.
Öberg anser att det är helt fel att en liten stad som Piteå jämförs med det enorma utbud av nattklubbar som finns i storstäder som Stockholm.
– Kommunerna borde få se till att reglerna efterföljs. Det här är ett storstadsbeslut.
Han får medhåll av Kristoffer Lundström, Pite havsbad, som tycker att beslutet är fyrkantigt och utan flexibilitet.
– Regeringen drar alla över en kam med kroglivet i Stockholm som utgångspunkt. Vi har det redan tufft som det är och sedan i mars har vi inte kunnat erbjuda något nattliv på våra anläggningar.
– Men om en hotellgäst vill ta ett glas i lobbyn lite senare så vill vi kunna erbjuda det. Nu får gästen nöja sig med att ta en öl på rummet istället.
Förbudet gäller alla restauranger, krogar, barer, nattklubbar och studentpubar fram till den 28 februari. Det enda som undantas är särskilda boenden (till exempel äldreboenden) och rumsservering på hotell eller minibarer på hotellrum.
Regeringens beslut är taget efter samråd med Folkhälsomyndigheten, men ska först ut på en snabb remissrunda. Lagstödet är hämtat från alkohollagens kapitel 3 paragraf 10. Där står:
"Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får förbjuda eller inskränka försäljning av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat om det finns synnerliga skäl för det."