10 maj informerade Piteå kommun de cirka 120 fastighetsägarna inom området om planerna att dra in vatten och avlopp i det som blir ett utökat "kommunalt" område och på tisdag möts husägarna till nytt möte.
Kommunstyrelsen behandlar frågan 11 juni. Därefter ska den plan som utarbetats av en arbetsgrupp med folk från Pireva (Piteå renhållning och vatten), miljö- och byggkontoret, samt kommunledningskontoret, fastställas av kommunfullmäktige 25 juni.
- Sedan är tidsplanen att gå igång med projektering och planering under hösten, säger Maria Widman vid Pireva, som uppger att arbetena med ledningar och anslutningar beräknas komma igång 2013.
Tvångsansluts
Inom det strandnära området finns en blandning av året runt bostäder och fritidshus, byggda nära det vatten som är dricksvattentäkt för Piteå centrum och det är en av anledningarna till att kommunen vill ansluta hus till det kommunala avloppsnätet. Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Björn Berglund förklarar att husägare med godkända moderna avloppslösningar inte omfattas av kommunal anslutning.
- De får fortsätta ha det som tidigare. Däremot kommer de övriga med sämre avlopp att anslutas, och det blir tvingande utifrån miljöbalken och vattenskyddslagen, säger Björn Berglund.
Totalt handlar det om ett 60-tal hushåll. Kostnaden för projektet Hemlunda/Vitsand landar på cirka 20 miljoner kronor. Pireva står för sex miljoner och Piteå kommun sex miljoner kronor. Resterande åtta miljoner taxeras ut på fastighetsägarna där Piteå kommun drar ledning fram till tomtgränsen. Den avgiften är satt till 90 000-110 000 kronor per hus. Dessutom får fastighetsägaren betala kostnaden för att dra ledningen över egna tomten in i huset.
Frivillig anslutning
- Vi gör detta för att skydda den dricksvattentäkt som förser Piteå centrum med vatten, säger Björn Berglund, som pekar på de problem Östersund och Skellefteå haft
med bakterier i vattnet.
- Det vill vi inte få i Piteå och att utöka området med kommunalt avlopp i Hemlunda är något jag tänkt på i flera år, säger Björn Berglund, som hoppas att ledningsarbetena går igång kommande vinter.
När det gäller anslutning till kommunalt vatten är det inte tvingande. En del hushåll har i dag egna brunnar, andra är anslutna till kommunalt vatten via vattenföreningar.
- Vi kan inte tvinga någon att ansluta sig till kommunalt vatten.Men jag blir förvånad om någon fastighetsägare väljer att inte ansluta även vattnet när vi ändå drar fram avloppet, säger Björn Berglund, som uppger att nästa steg för att skydda vattentäkten blir att göra hela området, inklusive Infjärden, till ett så kallat skyddsområde.