Domar om a-traktorer blir ett verktyg för polisen

Efter att två domar rörande a-traktorer föll tidigare i år börjar nu ny praxis att gälla. Domarna handlar om passagerare och registreringsbesiktningar och blir vägledande i polisens arbete.

André Hansson, polisassistent i Pite älvdal, råder föräldrar till att provköra sina ungdomars a-traktorer.

André Hansson, polisassistent i Pite älvdal, råder föräldrar till att provköra sina ungdomars a-traktorer.

Foto: Johanna Sandgren

Piteå2022-05-01 16:30

I tingsrätten dömdes en ungdom för brott mot trafikförordningen efter att ha haft två passagerare i en a-traktor där den ena suttit mitt emellan förar- och passagerarsätet.

Det finns inte någon uttrycklig reglering kring hur många personer som får åka i framsätet på en a-traktor. I trafikförordningen finns det däremot en generell bestämmelse om att man inte får ha så pass många passagerare att det utgör fara och inte heller placera dem så det kan bli farligt.

Polisassistenten André Hansson berättar att polisen med stöd av domen får ytterligare ett verktyg i sitt arbete. Han säger att polisen generellt varit återhållsam med att använda bestämmelserna tidigare.

– Bestämmelsen i trafikförordningen har alltid funnits men just när det gäller a-traktorer och hur de sitter inne i kupén så har polisen i regel valt att inte agera eftersom det inte finns någon uttrycklig bestämmelse kring antalet passagerare. Vi har tänkt att så länge det inte stör föraren så är det okej, säger han.

– Men nu har tingsrätten valt att gå utanför föreskriften för a-traktorer och tittat på trafikförordningen som är generell för alla fordon.

undefined
Om fordonet inte uppfyller kraven för en a-traktor kommer den betraktas som en personbil. Föraren riskerar att bli misstänkt för olovlig körning och vårdnadshavaren för tillåtande av olovlig körning. (Genrebild)

I praktiken innebär praxisen att det är upp till den enskilde polismannen att bedöma om antalet passagerare och deras placering kan bli farlig. Föraren riskerar att få böta 1 000 kronor.

Ytterligare en praxis tillkom efter att en person dömdes för olovlig körning i hovrätten. Föraren hade kört ett fordon som var registrerat som a-traktor men betraktades som personbil då gallret till baksätet var borttaget.

Praxisen innebär att om en a-traktor under en flygande besiktning visar sig avvika från hur den är registrerad kan polisen förelägga om registreringsbesiktning. Om fordonet inte uppfyller kraven för en a-traktor bedöms den som en personbil. Har då inte föraren rätt behörighet på körkortet så kan personen misstänkas för olovlig körning och riskerar dagsböter.

Utöver det kan föraren bli av med sitt körkort eller körkortstillstånd men även vårdnadshavaren riskerar att misstänkas för tillåtande av olovlig körning.

– Ofta är det föräldrarna som står som ägare på a-traktorerna. Då tycker jag att föräldern har ett ansvar. Provkör barnens fordon. Om det inte känns tryggt kanske man inte ska låta sin 15-åriga son eller dotter sitta bakom ratten, säger Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!