Vårdgarantin kan skrivas ut med siffrorna 0-7-90-90. Det betyder att man ska få kontakt med primärvården samma dag, få ett läkarbesök inom sju dagar, få besöka specialistvård inom 90 dagar och en påbörjad behandling senast 90 dagar efter beslut.
I riket får 90 procent komma i kontakt med primärvården första dagen. För Norrbotten är siffran på 83 procent, och Piteå strax under på 82. Men på hälsocentralsnivå i Piteå så varierade telefontillgängligheten i januari mellan 65,5 procent och 100 procent. Mer likt kasinoodds än en garanti.
Enligt den tillgänglighetsrapport som Piteå-Tidningen tittat på så finns det två klasser i Piteå. I den ena finns Cederkliniken med 98,3 procent besvarade samtal, och Hortlax hälsocentral med 100 procent.
I den andra ser siffrorna klart dystrare ut. Hällans hälsocentral svarade på bara på 72,1 procent av inkommande samtal. Piteå hälsocentral är värst med 65,5 procent. Det betyder att fler än var tredje som sökte kontakt med primärvården kom inte fram. Detta trots att man tidigare den här månaden uppgav att man hade 98 procents tillgänglighet i januari.
– De siffrorna är en sanning med modifikation. De två första veckorna hade vi mycket högre sjukfrånvaro bland sjuksköterskorna och ett högt tryck från befolkningen. Då hade vi lägre tillgänglighet i telefon. De två andra veckorna hade vi 98 procent. Vi valde att visa de två senaste veckorna, för 65 procent är inte representativt för hälsocentralen, säger Christina Vikström, enhetschef vid Piteå hälsocentral.
Vikström menar att tiden runt jul och nyår alltid är svår i akutsjukvården. Både för att befolkningen börjar få influensa och kräksjuka, men också för att sjuksköterskorna inte på något vis är osårbara utan också blir sjuka. Och trots att de använder alla tillgängliga resurser och hon själv arbetar på golvet under tider med hög belastning så kommer det högintensiva perioder.
– Vi har otroligt många samtal. Så det kan vara dåliga veckor. Vi har en rak bemanning och det finns ingen luft i systemet för när någon är borta. Men har vi alla på plats kan vi leverera 98 procent. Det är telefon som mäts, men vi har också andra uppdrag. Akuta patienter som kommer in, planerade patienter med allt från medicinuppläggning till såromläggning. Balansgången är jättetajt och då kommer alla hälsocentraler att ha dåliga veckor, säger Christina Vikström.
Det är väl oroväckande om det blir så varje gång folk blir sjuka. Hur ofta händer det här?
– Det är sällanhändelser, men det förekommer. Åter igen så är det inte någonting unikt för Piteå hälsocentral, det genomsyrar all sjukvård. Har man en rak bemanning utan luft i systemen så kan det här bli en konsekvens av det.
Förhoppningen är att den kommande lättakuten som Piteå hälsocentral ska öppna kommer att förbättra tillgängligheten, särskilt i dåliga tider när telefonsamtalet riskerar att avvisas.
– Jag tänker att det kommer att påverka hela vårt flöde. Förhoppningen är att fler ska slippa ringa. Då kan man komma in direkt och frigöra mer tid i telefonen. Sen vill jag tipsa om att man gärna kan kontakta vårdguiden på 1177.se om man inte har akuta problem. Där kan man ställa frågor och beställa recept och få svar inom en till tre dagar. Då frigörs telefontid till de som verkligen behöver rådgivning, säger Christina Vikström.