Två miljoner för vård via mobilen

Allt fler norrbottningar väljer att träffa doktorn i mobilen. Men Region Norrbotten får stå för notan på hittills drygt två miljoner kronor.

Intresset för digitala läkarbesök via exempelvis mobilen har exploderat.  I dag finns flera privata aktörer på marknaden, men det är landstingen/regionerna som får stå för kostnaderna.

Intresset för digitala läkarbesök via exempelvis mobilen har exploderat. I dag finns flera privata aktörer på marknaden, men det är landstingen/regionerna som får stå för kostnaderna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

PITEÅ2018-05-24 05:00

Det handlar om kry.se, mindoktor.se, medicco.se och andra företag som erbjuder läkarbesök via mobilen, datorn eller surfplattan.

Patienten kan via videosamtal få hjälp med besvär som inte kräver någon fysisk undersökning, men också med att förnya recept, remiss till annan vårdgivare eller provtagning. Men tjänsterna är ifrågasatta, samtidigt är det patienternas hemlandsting som får betala kostnaderna.

Det fungerar så att de två största aktörerna, Min Doktor och Kry båda har underleverantörsavtal med privata vårdcentraler i Region Jönköping. Ett läkarbesök via internet kostar 250 kronor för patienten och är kostnadsfritt för barn och ungdomar upp till 20 år. Resten av kostnaden står patientens hemlandsting för och det är Region Jönköping som skickar fakturorna dit.

Enligt statistik som PT begärt ut har Region Norrbotten hittills fakturerats för 2 458 digitala läkarbesök. Detta för åren 2016 och 2017.

En kostnad för Region Norrbotten på drygt två miljoner kronor.

Det handlar om den del av kostnaden som patienten inte betalar själv – eller hela summan på 650 kronor om patienten har frikort eller om det gäller barn/ungdomar under 20 år.

Det är den hälsocentral där patienten är listad som får räkningen.

– Vi har ett ekonomiskt system som gör att om du ringer till exempelvis Dr Kry så belastas din hälsocentral, i dag håller inte hälsocentralerna sin budget, säger Maria Stenberg (S), regionråd i Norrbotten.

Hur ser du på kostnaderna, två miljoner kronor?

– Visst spelar pengarna roll, säger Maria Stenberg som dock menar att den stora frågan för hela vårdsverige handlar om den medicinska kvalitén på vården som erbjuds via företagen.

– Vi känner en oro för hur förskrivningen ser ut, framför allt av antibiotika och narkotikaklassade mediciner. Det finns en diskussion kring om man kan se att en person har halsfluss genom att sätta mobilen mot tungan exempelvis.

Hon menar att Region Norrbotten generellt inte har något emot digitala vårdbesök.

– Vi använder ju sådant själva och vi vill använda det ännu mer för att patienterna inte ska behöva åka så långt. Men det här är något helt annat.

Men kan inte de digitala läkarbesöken avlasta hälsocentralerna?

– Ja, men å andra sidan vill vi också att läkarna ska ha en relation till sina patienter, det har de inte på exempelvis Dr Kry.

Norrbottningarna använder inte läkarbesök i mobilen i lika stor utsträckning som invånarna i storstäderna, men användandet ökar.

– Men jag vill inte skuldbelägga patienterna, utan tänker att det här är en signal på att vården i dag är otillgänglig. Det ska vara enkelt och snabbt att nå sjukvården och det är ett tecken på att det är lite grus i maskineriet hos oss, säger Maria Stenberg.

Hon menar att framför allt människor med lätta åkommor, som befinner sig mitt i livet, vill komma i kontakt med sjukvården på en gång och få snabba svar.

– Om man känner att: ”Nu har jag ont i halsen”, eller ”Nu är jag nog allergisk mot pollen”, då vill man inte få en tid hos oss om två veckor.

För att möta konkurrensen pågår ett gemensamt arbete med att utöka tjänsterna via 1177.

– Där har vi ändå en kvalitetskontroll på de tjänster man ger, säger Maria Stenberg som också ifrågasätter de digitala vårdföretagens intensiva marknadsföring.

– I hälso- och sjukvårdslagen finns en skrivning om att man inte bör ha en sådan intensiv marknadsföring. Hela den svenska sjukvården står ju för ”vård efter behov”, inte ”nu vill jag vara först i kön”.

Digitala läkarbesök

Kan användas för besvär och symtom som inte kräver fysisk undersökning för att säkerställa diagnos. Patienten träffar läkaren via ett videosamtal på mobilen eller surfplattan.

Företagen anser att de kan behandla besvär som exempelvis halsont, sömnsvårigheter, allergier, bihåleinflammation, feber eller urinvägsinfektion.

Däremot anser de inte att de är lämpligt att använda deras tjänster vid symptom som kräver fysisk undersökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!