Hittills har ägarna till tre berörda fastigheter på Degerberget tecknat avtal om intrångsersättning. Erik Lindbäck, från Piteå, äger två av fastigheterna på totalt cirka 20 hektar och har från starten varit beredd att gå med på länsstyrelsens förslag.
– Degerberget är ett fint rekreationsområde som helhet och är det så att Piteåborna tycker det är värt att bevara och man kan hitta något positivt utifrån det är det väl okej. Sedan har jag kommit överens ekonomiskt om intrånget.
Hur ser du på att åtta markägare protesterar mot naturreservatet?
– Det är upp till dem. Det har jag ingen uppfattning om. Var och en gör efter sitt huvud.
Den andra markägaren som gått med på att skydda skogen mot en ersättning är Olof Johansson från Umeå som har en sommarstuga på fastigheten som funnits i familjen sedan 1950-talet.
– Jag tyckte det var värdefullt att det där reservatet skulle komma till. Mycket av min skog ligger också på berget så den är väldigt svåravverkad. Då kände jag att det var okej att göra det.
Samtidigt säger Olof Johansson att han har förståelse för de markägare som inte vill ha naturreservatet.
– För oss var det ingen stor sak, men jag förstår dem som har väldigt mycket skog som berörs. Jag har varit och gått på baksidan av berget och det är väldigt mycket skog där och det är också ett ganska stort område de ha avsatt för naturreservat.