Turerna i ärendet har varit många. Det var i september 2010 som kommunen efter anmälningar från närboende upptäckte det olagliga bygget. Ägaren hade tillstånd att bygga ett hus på sin mark, men inte att frakta dit stora mängder jordmassor, bygga en platå och ett "fort".
- Det handlar om både miljöbrott och byggbrott, sa miljö- och byggnämndens ordförande Björn Berglund då till PT efter att ha inspekterat bygget.
"Muren ska bort"
Men brott tycks i så fall löna sig. 2010 införde nämnden omedelbart byggstopp och krävde två saker av ägaren, dels att han skulle redovisa var schaktmassorna kom ifrån, dels att 90 procent av fortet skulle bort. Bara den låga muren längst ner skulle få vara kvar för att inte riskera att hela huset gled iväg.
- Vi har tydligt sagt att muren ska bort. Det är viktigt att vi är tydliga och markerar att folk måste ha tillstånd och att det inte lönar sig att chansa, sa Berglund vid samma tillfälle.
Efter ett två månader långt ställningskrig gav husägaren upp och började riva murarna. I mitten av november 2010 var stenmuren nästan helt borta och mannen fick bygglovet tillbaka.
Tveksam
Nu är huset sedan länge färdigbyggt - och muren på väg tillbaka. Men det handlar inte om något svartbygge. Mannen har fått ett bygglov där han tillåts att ha två murar med sluttande mark emellan. Bara den översta muren måste rivas helt.
Riktigt hur det här har gått till är svårt att få grepp om. Björn Berglund, som skrivit under bygglovet tillsammans med miljö- och byggchefen Ulf Hedman och handläggaren Gudrun Åström, säger så här;
- Ja, det gick nog litet fort det där. Bygglovet gjordes klart under min semester och jag kan inte alla turerna, men det var underskrivet av de andra och redan klart, så - ja, jag skrev på.
Berglund säger sig ha varit tveksam, men konstaterar att det "som lekman är svårt att gå emot det tjänstemännen kommit fram till".
Gudrun Åström påpekar att det grundläggande felet är att mannen ursprungligen fick bygglov på felaktiga grunder och att huset kom att byggas alldeles för högt. Att sedan i efterhand göra om tomten och bara ha en låg mur längst ner skulle varit svårt.
Det hade helt enkelt blivit för brant.
Kompromiss
- Så det här är den kompromiss vi kommit fram till i dialog med husägaren, en kompromiss som egentligen ingen är riktigt nöjd med, säger Åström.
Kommunen har dock krävt att det på slänten, framför den övre muren, ska planteras buskar för att minska intrycket av fort.
- Det byggs helt enligt skisserna nu, men är långt ifrån färdigt.
Det goda den här historien fört med sig, är enligt Gudrun Åström, att tjänstemännen nu blivit mycket noggrannare i arbetet med bygglovsansökningar. Det ursprungliga bygglovet hade inte godkänts i dag - och problemet med det fortliknande bygget skulle inte ha uppstått.