I april kallade regionledningen med S, V och C till presskonferens. Där presenterades ett åtgärdspaket med syfte att bryta regionens beroende av hyrpersonal och säkra kompetensförsörjningen inför framtiden.
En del i paketet var en höjning med 100 procent av OB-ersättningen för undersköterskor och sjuksköterskor. Något som nu sjösätts den 1 september.
– Det känns jättebra och en satsning på vår egen personal. Det visar att vi tror på att vi kan vara en bättre arbetsgivare och ett steg mot oberoende när det gäller inhyrd personal, säger Anders Öberg (S), regionråd.
Satsningen beräknas kosta 45 miljoner kronor i år och 135 miljoner kommande år. Men samtidigt kan det på sikt löna sig då hyrkostnaderna samtidigt skenar.
Förra året lade Region Norrbotten 450 miljoner kronor på hyrpersonal och om kostnadsutvecklingen fortsätter så som den tidigare gjort, kommer kostnaden för hyrpersonal nästa år att landa på över 600 miljoner kronor.
– Jag tror att det här är nödvändigt. Regionen behöver stärka sin förmåga att behålla och rekrytera fler egna medarbetare och vi måste minska vårt beroende av inhyrd personal. Det här är ett steg i rätt riktning, säger Ulf Bergman.
Han ser det som ett sätt att lättare rekrytera personal till verksamhet där man måste hålla i gång dygnet runt.
– Löneförmåner är en komponent, andra delar i det är att vara en bra arbetsgivare med bra ledarskap och arbetsmiljö, säger Ulf Bergman.
Han uppger att det också kan handla om exempelvis vaktmästare som berörs. Läkarna omfattats dock inte av höjningen utan har egna avtal.
– Men det är flera tusen anställda som berörs av detta i mer eller mindre omfattning, säger Ulf Bergman.
Är Norrbotten först ut med detta?
– Någon annan region har också höjd OB-ersättningen, men kanske inte i den här omfattning som vi gör. Vi höjer den också för alla som jobbar obekvämt på vårdavdelningar, vilket är både sjuksköterskor och undersköterskor.
– Ingen annan region har gjort det så här tydligt genom att göra en fördubbling. Norrbotten sticker ut rejält i den här frågan, säger Anders Öberg.
Finns det risk att ni tar personal från kommunerna som också är i ett svårt läge?
– Jag hoppas inte det, utan mer att vi ska ta från bemanningsbolagen, att ta tillbaka personal som tidigare jobbat inom regionen eller hos kommunen.