Under torsdagskvällen föreläste författaren och forskaren Lars Gyllenhaal på Krokodil på temat Svenskar i krig – från Korea till Syrien. Tillsammans med Lennart Westman har han skrivit två böcker om de svenskar som valt att gå ut i krig. Den första handlar om perioden 1914 till 1945, den andra som kom ut förra året behandlar perioden 1945 till 2015.
Det är åtskilliga svenskar som valt att dra ut på slagfälten för att slåss på olika sidor. Närmare bestämt 23 000 från 1914 fram till 1945.
– Efter 1945 är antalet betydligt mindre, kanske 3000 och det kan bero på att många valt att gå ut i FN-tjänst i stället för att delta i direkt krig för ett land, sade Gyllenhaal, som nämnde siffran 100 000.
Krokodil var fullsatt av folk som fick ta del av en intressant exposé över män (nästan alltid män) som lämnat Sverige för att slåss.
Flygaren Carl-Gustaf von Rosen är en av de mer namnkunniga som flög svenska raketförsedda MFI-plan åren 1967–1970, när han stödde Biafras frihetskamp mot Nigeria. Andra kända namn är framlidne författaren Stieg Larsson som slogs för Eritrea mot Etiopien under 1970-talet och det finns exempel på hur svenskar tagit ned gamla Mustanger för att slåss mot Fidel Castro på Kuba.
När Israel utropades som stat 1948 blev det krig mot Egypten, där ett 40-tal svenskar deltog i kampen för att säkra den statsbildning FN godkänt. Till den historien hör att den gången backades Egypten upp av tyska nazister som försedde landet med jaktplanet Messerschmidt 109, samtidigt som svenskarna såg till att förse Israel med samma typ av plan, plus engelska Spitfires.
– Så man kan säga att världskriget fortsatte med samma typ av vapen, sade Gyllenhaal.
Svenskar har också deltagit på "modernare" skådeplatser. Fem slogs på amerikansk sida i i Vietnamkriget. 200 anmälde sig för att slåss på den nordvietnamesiska sidan, men de släpptes aldrig in.
Under Koreakriget i början på 50-talet tjänstgjorde svenska män och kvinnor vid Röda korsets fältsjukhus, men de gjorde det i amerikanska uniformer. En del åkte direkt till krigsskådeplatser, som Ingvar Grundström i Sundsvall, som skrev in sig som fransk legionär för att delta i Algerietkriget.
Fortfarande är svenska medborgare i krig, en del slåss för IS i Syrien medan ett 50-tal finns i kurdiska förband. Just nu verkar även en ung Lulebo som legionär för den franska främlingslegionen.