Tusentals nya jobb på gång till Norrbotten

ARBETE. Norrbottens arbetsmarknad blir hetast i Sverige. Det förutspår den senaste arbetsmarknadsprognosen från AMS.- Jag har arbetat med arbetsmarknadsfrågor sedan 1971 och aldrig varit med om så positiva siffror, säger länsarbetsdirektör Lena Liljebäck.

Piteå2005-11-30 00:00
LKAB:s investeringar i Malmfälten, Ikeas etablering i Haparanda och den rådande byggboomen är några av de faktorer som väntas ge positiva effekter på länets arbetsmarknad den närmaste tiden. Den prognos som Länsarbetsnämnden i Norrbotten presenterade i går är den mest positiva som Norrbottens länsarbetsdirektör Lena Liljebäck har upplevt.

- Norrbotten ligger i topp! säger hon glatt.

Stämmer bra

Prognosen sträcker sig fram till våren 2007 och underlaget är intervjuer med 500 privata arbetsgivare och 115 enheter inom den offentliga sektorn.

- Den brukar stämma skrämmande bra med verkligheten, konstaterar Anders Pekkari, prognosmakare och utredare vid Länsarbetsnämnden.

Enligt AMS-prognosen för hela landet kommer den relativa sysselsättningen att öka kraftigast i Norrbotten, Stockholm och Uppsala.

2 000 nya jobb väntas det bli i Norrbotten fram till våren 2007, de flesta av dem inom bygg- och anläggningsbranschen samt inom den privata tjänstesektorn.

- Men arbetslösheten kommer inte att minska med 2 000 personer även om 2 000 får jobb. Det beror på att antalet sjukskrivna och förtidspensionerade minskar så vi får en ökning av antalet arbetssökande under perioden. Men nettoarbetslösheten minskar med
1 000 personer, säger Anders Pekkari.

Trots det stora rekryteringsbehovet hos länets företag så finns det problem. De arbetslösa har inte alltid den kompetens som efterfrågas. Exempelvis så finns det arbetslösa snickare medan det är brist på betongarbetare.

Riktad utbildning

Men genom att i god tid kartlägga och inventera det framtida arbetskraftsbehovet och gå in med riktade utbildningsinsatser där det behövs hoppas Lena Liljebäck att det ska ske en harmonisering mellan de krav som företagen ställer och den kompetens som de arbetssökande har.

- Vi hoppas också kunna få hit människor söderifrån. Den negativa bilden av Norrbotten har vänt och nu finns det underlag för en inflyttningvåg åt "rätt" håll, säger Lena Liljebäck.

Enligt prognosen finns det dock vissa yrkesgrupper som kan förvänta sig en fortsatt kärv, och i vissa fall ännu kärvare, arbetsmarknad - exempelvis barnskötare, journalister, samhällsvetare och beteendevetare.

Arbetsmarknad för alla

Den norrbottniska arbetsmarknaden är könssegregerad. Biträdande länsarbetsdirektör Christina Storm Wiklander berättar att medvetna satsningar görs för att skapa större flexibilitet.

- Vi vill göra hela arbetsmarknaden tillgänglig för alla. Så att det inte bara blir kvinnor som söker jobben inom handeln och inte bara män som tar byggjobben, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om