Tusen blev utan ersättning

Gunbritt Ahlqvist, Norrfjärden, är långt ifrån ensam om att drabbas av försäkringskassans strama syn på vem som har rätt till sjukpenning. Under 2005 blev över tusen personer helt eller delvis av med sin ersättning.

Piteå2006-03-07 00:00
För några år sedan kom signaler från politiskt håll om att något måste göras åt de höga sjukskrivningstalen. Ganska snart började försäkringskassan tillämpa sitt regelverk striktare och bara under 2005 blev
1 004 norrbottningar helt eller delvis vägrad eller fråntagen sjukpenning/sjukersättning. Av dessa 1 004 fick 264 avslag och 421 fick ersättningen indragen, vidare fick 242 ersättningen delvis nedsatt och 77 fick avslag för att vara sjukskriven på deltid.

- Det kan låta mycket, men om man betänker att vi hade drygt 25 000 fall under de elva första månaderna av 2005 så hamnar siffran i ett annat ljus, anser Georg Strömbäck, försäkringschef i Norrbotten.

Av dessa drygt 25 000 fall uppbar 18 181 personer sjukersättning/aktivitetsersättning (tidigare kallades det förtidspension). Resten, 7 527 fall, uppbar sjukpenning eller den något högre ersättningen.

Strikt hållning

Georg Strömbäck säger att han förstår att folk som drabbas kan känna sig orättvist behandlade, men han betonar att sjukersättningen inte är någon sjukförsäkring eller för den delen yrkesförsäkring.

- Vår uppgift är att se om individen helt eller delvis kan utföra någon typ av arbete. Utifrån det fattar vi våra beslut. Den som inte är nöjd med vårt beslut kan söka överprövning och i förlängningen överklaga.

Gunbritt Ahlqvist (se artikel bredvid) var en av dem som hamnade i kläm 2004. Hon ansågs kunna utföra någon typ av lättare jobb på halvtid och förlorade i ett slag halva sin sjukersättning.

Kan överklaga

Det finns inga siffror för hur många som utnyttjar möjligheten att överklaga. Försäkringskassan har bara statistik för antalet avgjorda ärenden i länsrätten. Under 2005 avgjordes 107 ärenden, i mer än hälften av fallen, 56, ändrades beslutet.

Möjligheten att få sin sak prövad i kammarrätten finns också, men det är svårare. Givetvis kan även försäkringskassan överklaga länsrättens beslut.

- Den möjligheten utnyttjar vi, men någon praxis är det inte. Vi utgår från varje enskilt fall. För de första tre kvartalen 2005 hittar jag tre fall där kammarrätten ändrade ett beslut och åtta fall där prövningstillstånd inte medgavs, men jag vet inte om besluten gick i försäkringskassans eller den enskildes favör.

I sista hand kan regeringsrätten pröva ett ärende, men det är mycket ovanligt att ett fall går så långt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om