Turné bland sommarjobbare

Många unga har ersatt skolböcker med sommarjobb – men långt ifrån alla är pålästa om lönevillkor, anställningsbevis och kollektivavtal. Därför är LO-facket ute på turné.

Emmeli Persson (till vänster), Elin Sjöberg och Daniel Johansson passar facklig information till två av Piteås sommarjobbare, Dennis Berggren (sittande till vänster) och Simon Jamedar.

Emmeli Persson (till vänster), Elin Sjöberg och Daniel Johansson passar facklig information till två av Piteås sommarjobbare, Dennis Berggren (sittande till vänster) och Simon Jamedar.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2015-06-24 19:45

Kriget om sommarjobben är som vanligt stenhård bland regionens unga.

Antalet sökanden överstiger arbetsmarknadens utbud, och på vissa punkter kan snedbalansen få negativa följder för ungdomliga feriearbetare.

– Många är så tacksamma av att få ett sommarjobb att de glömmer bort att fråga om sina rättigheter, konstaterar Emmeli Persson, från LO-facket.

LO-kostymen

Det är den bristen som bland andra Emmili Persson, Elin Sjöberg och Daniel Johansson försöker att motverka.

Samtliga tre arbetar i Piteå och för sina lokala fackföreningars räkning har de klivit in i LO-kostymen för att bjuda uppsökande informativ verksamhet.

"Facket på sommarjobbet", heter kampanjen.

Svältlöner

– Vissa yngre sommarjobbare känner inte ens till vad facket är och just därför är det angeläget att ge dem en inblick, säger Elin Sjöberg.

– Det finns exempel på ungdomar som utnyttjats, som arbetat för svältlöner. Kanske mer i södra Sverige än i norr, men det finns och det är viktigt att berätta om vilka rättigheter som gäller på arbetsmarknaden, förklarar Daniel Johansson.

Fullmatad folder

LO-touren sker över hela Sverige, med olika representanter i kampanjtåget, och i Norrbotten beräknas 2 500 ungdomar få del av muntlig information spetsad med en fullmatad folder.

– Vi har en lång lista med feriearbetande ungdomar och arbetsplatser som vi bockar av, säger Emmeli Persson.

Bra att veta för sommarjobbare

Se till att få ett anställningsbevis, ett avtal där det tydligt framgår när/hur länge du ska jobba, vad du ska jobba med, hur mycket du ska ha i lön och semesterersättning.

Med varje lön ska det följa ett lönebesked som är bra att spara.

Kontrollera att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen – ett slags övergripande regelverk.

När du slutat, be att få ett arbetsintyg där det framgår att du haft en anställning, hur länge och med vilka arbetsuppgifter, kanske även kompletterat med några vitsord. Allt är bra att ha med i sitt cv i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om