Tusentals norska turister befinner sig på orten. På havsbadets campingområde, där flera av dem spenderar semestern, skar bedrövelsen genom luften efter attentaten i hemlandet.
- Vi trodde att Norge var förskonat, men eftersom vi tidigare läst om liknande dåd i London, Madrid och Stockholm så var det kanske bara en tidsfråga, säger Anne-Line G. Karlsson från Kirkenes i nordöstligaste Norge.
Har följt nyhetsflödet
Från stugan på havsbadscampingen har hon och hennes sällskap via både norska och svenska medier följt händelseförloppet i hemlandet.
- Ingen kunde tro att det var sant. Det var som handlingen i en skräckfilm, säger Ronald Arntzen.
Under söndagen bekräftades ytterligare en person som död efter skadorna från massakern på Utöya. Dödssiffran är nu uppe i 93 personer.
- Jag kände en av personerna som befann sig på ön och klarade sig. Han och många andra simmade bort från Utöya för att undkomma den skjutande galningen. De plockades upp av folk som var ute med sina båtar och fördes till land. Han berättade att gärningsmannen utklädd i polisuniform hade vinkat till sig ungdomarna. Det är klart att de då börjar gå dit - en polis är ju en auktoritet som man visar respekt för - men när folk började gå emot honom sköt han de första skotten, säger Ketil Eriksen.
Trodde det var en olycka
Utanför sitt förtält dricker Heidi Kneppen från Lakselv sitt morgonkaffe. På husvagnens tak svajar den norska flaggan.
- Min 85-åriga svärmor bor i Oslo. Hon träffades av glassplitter i ansiktet när fönsterrutorna i hennes hem krossades, berättar Heidi.
När hon först nåddes av nyheten via norska radiosändningar trodde Heidi, som många andra, att det rörde sig om en gasolycka. Senare under fredagen - när bombdådet kopplades ihop med dödsskjutningarna - stod det klart att det rörde sig om terrorattacker.
- Det här är den största sorgen som någonsin drabbat Norge. Men gärningsmannen uppnådde snarare motsatsen med sin avsikt: det blodiga dåden snarare enade landet stället för att orsaka splittring i det norska samhället, säger hon.
Ofattbara siffror
Många av turisterna har under helgen ringt åtskilliga samtal till vänner och bekanta i Norge för att försäkra sig om att de mår bra.
- Det var en ofattbar känsla när vi vaknade upp dagen efter dåden. Vi trodde inte att det var sant när vi läste att antalet döda var över 90 personer, säger Paul Storås från Finnsnes som bor i en husvagn tillsammans med sambon Sylvi Harland.
Öppna portar
Med anledning av tragedin efter bombdådet och dödsskjutningarna mobiliserar kyrkor runt om i både Sverige och Norge till samtalshjälp.
- Det finns massvis med turistande norrmän i vårt stift. Vi finns här för att ta emot människor med ett behov av att tala om det som hänt, säger kyrkoherde Charlotte Renman.
I Havsbadskyrkan höll pastor Kenneth Sandström en tyst minut för terrordådens offer under lördagen.
- Denna typ av händelser rör om även i den svenska folksjälen. Till oss kan alla vända sig, säger han.
Även utanför Piteå stadshus återfanns svenska flaggan på halvstång. Portarna stod öppna under helgen och POSOM, kommunens grupp för psykiskt och socialt omhändertagande, fanns tillgängliga för alla med behov av extra stöd efter tragedin.