- Därför är det viktigt att man kommer snabbt till slutdestinationen. Ett bra exempel är direktflyget mellan Kiruna och London, och det finns ju fler flygplatser i länet att använda sig av, säger Jan-Erik Jaensson, vd på Swedish Lapland.
Hitills finns det inga färdiga planer om vilka destinationerna ska komma att bli. Istället har samtalen mestadels kretsat kring målmarknaden och målgruppen för framtida projekt.
- När vi pratar om charter så är det inte lågprischarter vi menar. Om man åter tar Kiruna som exempler, fjällen där riktar sig till de något mer välbärgade, den globala resenären som har gott om pengar och som ställer lite högre krav än den genomsnittliga resenären.
- 38 procent av det som spenderas under besöken i Norrbotten går direkt in i handeln, så det gynnar flera brancher när folk kommer hit.
- Under 2007 ökade antalet
utländska gästnätter med 11,5 procent här i länet jämfört med rikets totala ökning på 5 procent, säger Jaensson.
- I nuläget har vi ökat antal gästnätter varje månad i 30
månader, jag vågar nästan påstå att det är någon form av svenskt rekord.
För att marknadsföra länet kommer man framöver jobba med bland annat produktplacering i några av de Norrbottniska tv-produktioner som är på gång under året. Man kommer också annonsera mycket i kryssningstrafiken till och från Luleå. Främst kommer man dra med det småskaliga i den svenska delen av Lappland.
- Folk vet att Lappland finns, finländarna har satsat hårt på turism i sin del, så nu ska vi markndsföra det svenska Lappland helt enkelt.Vi ska satsa på småskalighet och exklusivitet i det vi tillhandahåller.