Det var hösten 2020 som kultur- och fritidsnämnden beslutade att lägga ned turbåtstrafiken och båttaxin i Piteå skärgård som kostat 450 000 kronor per år. Bakgrunden var ett besparingskrav från kommunfullmäktige motsvarande en procent av budgeten, cirka 1,1 miljon kronor.
Beslutet fick till följd att entreprenören Hansi Gelter, Guide Natura, sålde sin turbåt och lade ned skärgårdsverksamheten. Kommunen blev utan arrendator till skärgårdsstugorna, men löste problemet genom att upphandla båttransfer och stuguthyrning. Nordisk sjötaxi fick uppdraget mot en ersättning på 1 000 kronor per transfer och samtliga hyresintäkter från stuguthyrningen.
– Vi lade bara 50 000 kronor på det här och vi fick ut väldigt mycket för pengarna, säger Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Under perioden juni, juli och augusti har kommunen betalat för 49 stugtransfer och de fyra stugorna har varit bokade totalt 109 stugnätter. Efterfrågan på turbåt och båttaxi har varit stort, men det ingick inte i uppdraget till Nordisk sjötaxi.
– Pengarna räckte inte till turbåtstrafiken, men vi har nu gett ett uppdrag till förvaltningen för att se om vi kan hitta några pengar så att vi även kan ha en viss turbåtstrafik, säger Elisabeth Lindberg.
Är det även tal om att återinföra subventionerad båttaxi i skärgården?
– Nej, det har vi inte pratat om. Det är turbåtstrafiken vi tänker på i första hand utöver stugtransfern, säger Elisabeth Lindberg.
Nordisk sjötaxi är intresserad av att fortsätta med stuguthyrning och transfer.
– Det vi gjorde i sommar vet vi att vi kan göra. Vill kommunen skala upp med turbåtstrafik kan vi titta på det också. För Piteås del tror jag det skulle vara bra, sedan beror det på vad kommunen har för krav och om det finns båtar så det räcker, säger ägaren Ronny Lindström.
Han har haft en mindre båt för stugtransfer I Piteå medan den större med tolv sittplatser gått på upphandlad turtrafik i Skellefteå.
– Det är på gång förändringar i Skellefteå där de kommer börja ställa krav på handikappanpassning. Då fungerar inte den båt vi har nu. Vi har span på en båt till, men då har Haparanda också vaknat till och vill ha turtrafik.
Turtrafiken kostade cirka 300 000 kronor när Guide Natura hade uppdraget. Ronny Lindström tror att kostnaden kan ligga i det spannet.
– Det handlar som sagt om vad man ställer för krav.