Svensken, som är bördig från Långträsk vid Sjulsmark men bosatt i Stockholm, kommer att kallas till en ny rättegång, som förmodligen kommer att äga rum i slutet av 2007, i samma domstol, men med nya domare och jurymedlemmar.
- Han orkar snart inte mer, säger Calles mamma Katarina Jonsson till PT. Hon förklarar att Calle själv inte är i skick att besvara medias frågor, han har bett sin mamma att prata med journalisterna.
Det var i onsdags som svenska UD underrättade Calle Jonssons familj om vad Högsta domstolen i Grekland beslutat. Calle och hans familj hade försökt att lägga hela processen och anklagelserna mot honom bakom sig, men nu verkar mardrömmen börja om på nytt.
Chockad
- Först blir man så chockad. Alla har nämligen sagt att det här, att rättegången skulle ogiltigförklaras och behöva göras om från början, är något som aldrig skulle kunna ske. Vi trodde faktiskt att vi hade lämnat det här bakom oss, men vi borde förstås ha lärt oss att i det här landet, Grekland, går inget att förutse, säger Katarina Jonsson när PT når henne på telefon, någon timme innan hon och sonen ska träffa Calles juridiska ombud, advokat Leif Silbersky.Även Silbersky är minst sagt överraskad över grekiska HD:s beslut.
- Jag har med bestörtning tagit del av beslutet; frågetecknen är många, sade advokaten i går till TT.
Den rutinerade advokaten sade sig aldrig tidigare ha varit med om den här typen av resning i ett utländskt mål, mot en svensk medborgare.
Silbersky påpekade det besynnerliga i att det inte är åklagaren som agerat för att rättegången på Rhodos skulle granskas, utan målsäganden, mannen som anklagar Calle Jonsson för att ha försökt mörda honom med en kniv.
Katarina Jonsson, som har tvingats försöka sätta sig in i lagens, den svenska och den grekiska, irrgångar, framhåller att resning är något som den tilltalade, en dömd person, kan beviljas, inte målsäganden.
Katarina Jonsson var redan tidigare starkt kritisk till det grekiska rättssystemet. Till Dagens Nyheter säger hon att beskedet från grekiska HD tyder på "en parodi på rättvisa". I samtal med PT nöjer hon sig med att konstatera:
- Det handlar om en annan kultur än den svenska, det vore naivt att säga något annat.
"Kan inte åka"
Man hade sagt familjen Jonsson att det som nu hänt aldrig skulle kunna ske.Det är nämligen en grundbult i juridiken att en rättegång inte kan annulleras och domsluten ogiltigförklaras - utan att det kommit fram något väsentligt nytt som innebär att fel begåtts i själva proceduren.
Och något sådant hänvisar inte HD till, betonar Katarina Jonsson och läser högt ur UD:s inofficiella översättning av domstolens beslut.
Grekiska HD ogillar hovrättens på Rhodos friande dom eftersom den inte anser det klarlagt hur offrets blod hamnat på Jonssons tröja. Därför återvisas målet till hovrätten på Rhodos, som får ta om rättegången från början.
- Men Calle kan inte åka dit frivilligt, för om han döms kan han bli kvar i grekiskt fängelse i upp till 25 år, säger Katarina Jonsson.