Problemet är störst i storstadsområdena, men även Norrbotten och Västerbotten känner av ett ökat tryck. Särskilt i semestertider.
Så illa som i barnmorskan Barbro Fritzons hemtrakter är det dock inte. Fritzon, som har sina rötter i Öjebyn och har jobbat vid förlossning och mödravård i Piteå då BB fanns kvar vid Piteå älvdals sjukhus, verkar numera i Halmstad.
Hon sitter som ledamot i Barnmorskeförbundets huvudstyrelse. På BB-avdelningarna runt omkring Halmstad kan det se ut som på bilden längst ner till höger; det är fullt överallt och det finns ingenstans att hänvisa de födande kvinnorna.
– Och det är då det blir skrubbar och duschrum, nånstans måste de ju föda – och helst inomhus då, säger Barbro Fritzon, det sista med galghumoristisk ironi.
Som ombud för landets 7 000 barnmorskor tycker barnmorskeförbundet att smärtgränsen nåtts för länge sedan.
Förbundet slåss för visionen "en födande, en barnmorska"
– All forskning och vetenskap talar entydigt för att gravida kvinnor behöver lugn och ro och stöd av en peppande barnmorska när de ska föda, nu är det precis tvärtom. Barnmorskorna springer mellan 3, 4, 5 födande kvinnor, som förstår blir oroliga och får en dålig start. Det får sedan får konsekvenser för amningsfrekvensen.
– Ska man få barnmorskorna att stanna i yrket måste man skapa en hållbar arbetssituation där de hinner äta, kissa och ta rast, säger Fritzon.
I Norrbotten har de små sjukhusen förlorat sina BB, senast Kiruna där debatten varit högljudd både före och efter beslutet.
Men även i Piteå gick man man ur huse för att protestera mot BB-nedläggningen då beslutet fattades i juni 2000.
– Jag jobbade där två somrar, en liten väl fungerande enhet med otroligt duktiga barnmorskor, minns Fritzon, som också hunnit med att arbeta som barnmorska i Mocambique.
– Små enheter har ofta hög kompetens, konstaterar hon – trots att det motsatta argumentet används för att lägga ner de små BB-avdelningarna. Samlade resurser och fler förlossningar = högre kompetens.
BB i Piteå är dock ett minne blott sedan länge. Vid Sunderby sjukhus har man en fungerande förlossningsavdelning men den är hårt ansträngd. Där har man försökt lösa problemet bland annat med ett särskilt BB-hotell där de nyblivna föräldrarna kan stanna efter förlossningen.
Men bilfödslar och vittnesmål om "dåliga förlossningar" med stressad personal förekommer.
Stina Risberg berättade vi till exempel om i mars i år, då hon tvingades föda sitt barn – som kom med fötterna före – i ambulansgaraget vid akutmottagningen i Piteå.
De hade skickats hem från Sunderbyn då värkarbetet var dåligt och hon bara öppnats två centimeter men hann inte tillbaka då läget blev akut. I Piteå fick hon dock hjälp av en pensionerad barnmorska och allt gick bra.