Dessförinnan stod magasinsbyggnaden på Kyrkbrogatan mitt emot gamla brandstationen.
Ännu längre tillbaka i tiden låg timmerhuset, enligt gamla kartor, vid landfästet till den så kallade tullbryggan, vilket talar för att det kan ha varit ett tullmagasin.
Nu kompletterar det två våningar höga gamla magasinet campingplatsens servicebyggnader och skeppskafe.
De senare är nybyggda, men utformade i gammal stil - och alla sex magasin som nu finns på plats utmed den cirka 40 meter långa bryggan har målats vackert faluröda.
Ska användas
- Avsikten är att tullmagasinet ska användas till olika aktiviteter, som museum, till utställningar och möten och kanske kommer man till och med att kunna övernatta i byggnaden, säger Tomas Lindbäck, som arrenderar Västra kajen Camping och gästhamn.På fredagen monterades hängrännor av trä och finputsades sticktaket, som består av cirka 700 stickor.
För renoveringen svarar kommunens kultur- och fritidsförvaltning. Som sticktakskonsult har Bo Wiklund från Storfors anlitats.
Ingen dokumentation
Enligt Tomas Lindbäck förmodas byggnaden vara från slutet av 1700-talet.På senare tid har det timrade huset försetts med panel, en panel vars brädor i sommar delvis har bytts ut.
- Målsättningen har varit att ändra så lite som möjligt, säger Lindbäck och pekar på det rustika handbilade - huggna, inte sågade! - golvet en trappa upp i magasinet.
Anna Elmen Berg, byggnadsantikvarie vid Piteå museum, förklarar att det saknas skriftlig dokumentation av just detta magasin och att dess bakgrund därför är tämligen okänd.
"Krutmagasin"
Kultur- och fritidschefen Hans Hansson berättar:- Nyligen bortgångne Arne Forsen, som ju var väldigt intresserad av Piteås historia, talade om för mig att han fått fram dels att det hade varit ett krutmagasin i begynnelsen, dels att det möjligen var Piteås äldsta byggnad.