Tullen vässar insatserna

Efter samarbete mellan svensk-tysk tull kunde tullen i Haparanda i maj gripa en 40-åring som hämtade ut ett paket med 2,4 kilo opium och 1,1 kilo heroin, och nu ska myndigheten vässa brottsbekämpningen där en ny operativ enhet placeras i Umeå.

Narkotikan fortsätter att vara ett problem för tullen som har 15 anställda som ska bevaka gränserna och jaga brottslingar i Norrbotten. (Arkivbild)

Narkotikan fortsätter att vara ett problem för tullen som har 15 anställda som ska bevaka gränserna och jaga brottslingar i Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2009-07-09 06:00
Beslaget till trots. Narkotikan fortsätter att vara ett problem för tullen som har 15 anställda som ska bevaka gränserna och jaga brottslingar i Norrbotten.
Ett arbete som givit resultat. Det var efter samarbete mellan svensk-tysk tull som svenska myndigheter kunde följa ett knarkpakets väg in i Sverige där en 40-åring har ett förmodligen långt fängelsestraff att vänta.
Skarpare organisation
Tullen kunde också i våras nysta upp en härva där folk körde röd finsk diesel över gränsen där bland annat ett ökänt mc-gäng spelade en viss roll.
Och nu ska insatserna vässas.
Nils Oja, chef för brottsbekämpningen vid tullen i Haparanda, välkomnar att det kommer en skarpare organisation i kampen mot brottsligheten.
Förändringen går ut på att det bildas en nationell enhet som placeras i Stockholm, som ska stötta de insatser som görs ute i landet.
Operativ enhet
Det bildas också en operativ enhet för Norrland, som placeras i Umeå. Den är under uppbyggnad just nu.
- Tanken var att detta skulle vara infört 1 juni, men det blir nog klart först i oktober, säger Nils Oja, som ser många fördelar med de nya enheterna där RUC (Regionalt underrättelsecentrum) som redan finns i Umeå blir navet i kampen emot den grova organiserade brottsligheten i Norrland.
- Vi kommer att via span och underrättelsearbete få bättre underlag inför de tillslag vi gör.
Har underlagen hittills varit bristfälliga?
- Nej. Utredningsarbetena har inte varit dåliga. Men nu blir det säkrare skott, säger Nils Oja, som pekar på att tullen har arbetat på detta sätt under lång tid, men nu ökar resurserna i brottsbekämpningen. Vi kan exempelvis få hjälp med personal från nationella enheten i Stockholm eller från Umeå om vi har behov av det, säger Nils Oja.
Brottsbekämpning
Det blir dock inte fler tulltjänstemän i Norrbotten.
Nils Oja pekar på att det senaste året har tullen fått mer resurser sedan den borgerliga regeringen givit Tullverket mer pengar.
- Det har gjort att vi har kunnat intensifiera arbetet med brottsbekämpningen, säger Nils Oja.
Tullverket:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om