Klart är att Piteå kommun går mot ett prognostiserat minusresultat på 2,8 miljoner kronor i år. Något som är långt ifrån det nya målet på ett resultat mellan 1,5–2 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag (mellan 34–46 miljoner kronor).
– Det är för dåligt och att nå upp till vårt uppsatta ekonomiska mål är något vi brottats med i många år. En kommun måste gå med vinst för att man ska kunna göra investeringar inför framtiden, säger Helena Stenberg (S), kommunalråd.
Samtidigt konstaterar dock majoritetsledningen att det kostar på att vara en expansiv kommun.
– Jag har aldrig varit med om att det varit så full gas som det är just nu, säger Brith Fäldt (V), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som dock samtidigt menar att det kostar på att bygga den infrastruktur som behövs som en följd av detta.
Något som kan ge ett extra tillskott till kassan är om Piteå får ta del av de välfärdsmiljarder som regeringen delar ut – för Piteås del handlar det om cirka 28 miljoner kronor. Besked kommer i december.
Två år har nu gått sedan valet 2014 då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bildade en en ny politisk majoritet för att leda Piteå kommun. Ett gemensamt majoritetsprogram togs då fram.
Under den tid som gått har man nu bland annat färdigställt ett nytt äldrecentrum, skatepark samt byggt en helt ny skola på Strömnäs. På gång är också det nya äldreboendet vid Berggården (målet är att det ska stå klart under 2018).
Arbetet pågår också med den nya VA-planen, översiktsplanen, bredbandsstrategi för kommunen och ny skolstruktur. Framtidens stöd och omsorg ska utvecklas, tillgänglighetsarbetet ska fortsätta och så också arbetet med att skapa giftfria förskolor och skolor.
Klart är också att Piteå, som utsetts till en modellkommun för jämställdhet, också ska bli mentor till Luleå, Boden och Skellefteå kommuner när det gäller jämställdhetsarbete.
Även kommunens landsbygdscentrum ska utvecklas.
– Vi utökar också vårt stöd till landsbygdsbutikerna med 100 000 kronor till 350 000 kronor per år, säger Lars-Olof Pettersson (S).
– Utmaningen är bostäderna. I dag har vi en ansträngd situation något som beror på att det inte byggts under så lång tid, säger Brith Fäldt.
Hur blir det nästa val, kommer väljarna att kunna rösta på Er var för sig eller som ett gemensamt alternativ?
– De diskussionerna har vi inte alls haft, säger Helena Stenberg som dock konstaterar att partierna alltid gått till val var för sig – samtidigt får samarbetet gott betyg:
– Att sitta ensam på sin egen kammare är inte så utvecklande, säger Catrin Gisslin (MP).