Ida Eklund, sjuksköterska på ambulansen och Iva, var en av de som slog larm. Hon berättade om ständig underbemanning, om indragna semestrar och ledigheter, om dubbla skift och konstant stress – och ett ständigt plingande i mobilen på ledig tid, då det alltid fattades personal.
Då, i mars, konstaterade Eklund att hon och hennes kollegor inte orkade mer. De vädjade unisont till cheferna om att lösa situationen.
Nu har Ida Eklund gett upp. Hon menar att eftersom ingenting som kunnat förbättra situationen egentligen hänt måste hon börja prioritera sin egen hälsa nu. Hon har sagt upp sig.
– Jo, jag slutar den sista juli. Jag måste tänka på mig själv nu, så jag kommer att frilansa för att bättre kunna styra min arbetstid, säger hon.
Eklund berättar att det totalt under sommaren fattas cirka 400 pass på Ivak i Piteå, 400 pass som ledig personal måste ta på sig då inga vikarier finns att tillgå. Det innebär enligt henne också att Iva-sjuksköterskorna kommer att få jobba ensamma då normal bemanning är minst två på varje pass.
Patrik Flodström, skyddsombud för Vårdförbundet på Ivak, bekräftar bilden.
– Jag har inte den senaste exakta siffran på hur många pass som fattas, men jag vet att det är flera hundra, det fattas personal på varje pass, säger han.
Kollegan Jan Berg, skyddsombud för Kommunal på ambulansen, kommenterar att i stort sett ingenting har hänt.
– Regionen har inte gjort så mycket för att lösa situationen, jag tycker att våra enhetschefer måste få mer befogenheter att fatta beslut, som det är nu springer de på många möten men får sen inte bestämma.
Hans kollega Åsa Viklund, även hon skyddsombud för Kommunal, berättar att personalen – två veckor innan första semesterperioden – fortfarande inte fått sin semester beviljad.
– Det är jättemånga olösta pass, jag räknade till 233 pass bara för undersköterskorna under juni, juli och halva augusti, då tillkommer övrig personal, säger hon.
Viklund poängterar också att det ofta talas om läkar- och sjuksköterskebrist, men att det är minst lika stor brist på undersköterskor.
– Ingen vill ju utbilda sig då arbetsförhållandena och lönen är så dålig.
Arbetsbelastning, stress och dåligt betalt är något som gäller alla på Ivak, men Viklund påpekar att uskorna dessutom inte får den ersättning för dygnet runt-verksamhet som sjuksköterskorna får.
– Och det avtal arbetsgivaren har bjudit i år för att man ska ta på sig extra pass är sämre än ifjol. Våra enhetschefer försöker påtala det, men får inget gehör.
Regionen bjuder 900 kronor extra för ett vardagspass, 1 300 för ett helgpass och så kvalificerad övertid förstås.
– Ifjol höjdes det till 1 200 respektive 1 600, men inte i år, säger Viklund.
Här inflikar dock verksamhetschefen Helena Fredriksson-Ågren att summan justerats så till vida att Regionen tidigare bjöd anställda som gick in och jobbade en vecka 9 000 kronor extra och att summan nu höjts till 14 000 kronor.
–Men vi försöker låta våra egna medarbetare få semester i så stor utsträcknings som möjligt därför känns det inte bra att behöva locka ut dem på övertid. De behöver vila och återhämtning.
Fredriksson-Ågren säger att Ivak:s enhetschefer jobbat på bra med rekrytering, men att det är svårt läge överallt i vården. Hon nämner direktkontakt med skolor, kampanjer i sociala medier, besök vid mässor, internationell rekrytering med mera vid sidan av normal annonsering.