Tuffa tider gör att flera i skönhetsbranschen stänger

I spåren av coronapandemin och de hårdare restriktionerna har Vejm och Get nailed slutat med sina verksamheter. "Jag kom till en brytpunkt när det inte längre gick", säger Sofia Sundström.

Det första året blev inte alls som Maria Glavén tänkt sig. Nu slutar dessutom en av personerna som hyrt plats hos henne. "Men jag tänker gasa mig ur det här och när det släpper på är vi redo", säger salongsägaren.

Det första året blev inte alls som Maria Glavén tänkt sig. Nu slutar dessutom en av personerna som hyrt plats hos henne. "Men jag tänker gasa mig ur det här och när det släpper på är vi redo", säger salongsägaren.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-01-18 18:00

För snart ett år sedan flyttade Maria Glavén, Amanda Fryklund och Sofia Sundström, tre ensamföretagare inom skönhetsbranschen, ihop under ett tak.

undefined
Sofia Sundström, Vejm, har beslutat sig för att lägga ner sin verksamhet. (Arkivbild)

Nu har Sofia Sundström bakom Vejm beslutat sig för att lägga ner.

– Det är mycket som spelar in, men visst handlar det till stor del om pandemin. En del av mitt klientel var äldre och det är fullt förståeligt att de pausat sina behandlingar, säger Sofia Sundström som till största del gjort fransförlängningar.

Hon kom till en punkt då hon skulle ha behövt lägga in sina privata pengar i den enskilda firman.

– Det har tagit emot att fatta det här beslutet, men jag nådde vägs ände. Det värsta har varit att prata med mina stamkunder.

Sofia har nu gått upp i tid på sitt extrajobb. Om hon kommer att öppna Vejm igen är oklart.

– Vi får se hur marknaden ser ut i framtiden, det finns ingen garanti att jag kommer tillbaka.

undefined
Här huserade nyligen Sofia Sundström som drivit Vejm. Nu har hon lagt företaget vilande. "Vi får se hur marknaden ser ut i framtiden, det finns ingen garanti att jag kommer tillbaka."
undefined
"Vi kämpar på och har vidtagit alla säkerhetsåtgärder som går", säger Maria Glavén.

Att Vejm försvinner från salongen påverkar de två som är kvar på flera sätt.

– Vi tappar ju en fin kollega och man känner sig ledsen för hennes skull. Det innebär också ett minskat kundflöde och att det blir en större börda för oss andra ekonomiskt, säger Maria Glavén.

Generellt tycker hon att det är tuffare för de som jobbar med ögonfransar än för exempelvis nagelterapeuter.

– Det är svårt med just fransar, även om kunden har visir och vi har skyddsutrustning sitter man ju ovanför huvudet på folk.

Maria Glavén konstaterar att första året på salongen inte alls blivit som hon tänkt.

– Vi kämpar på och har vidtagit alla säkerhetsåtgärder som går. Jag tänker gasa mig ur det här och när det släpper på är vi redo.

undefined
Frisör- och skönhetssalongerna har vidtagit en rad åtgärder för att säkra behandlingarna både för utövare och kunder.
undefined
Även frisörsalongen Sundsgatan 31 har tappat sin nagelterapeut och fransstylist. "Vi märkte redan i våras att det sinade med kunder", säger Linda Karlsson. (Arkivbild)

Även frisörsalongen Sundsgatan 31 har tappat sin nagelterapeut och fransstylist.

– Vi märkte redan i våras att det sinade med kunder. Annars är våren en intensiv tid där många vill ha fina naglar inför balen och studenten till exempel. Många stamkunder pausade också sina behandlingar, för att istället jobba i trädgården, säger Linda Karlsson som driver salongen.

Egenföretagaren bakom Get nailed har nu gått tillbaka till ett tidigare jobb.

– Vi tycker att naglar och fransar har varit ett bra komplement på salongen, men det är en tuff bransch där det är svårt att konkurrera mot allt svartjobb. Vi ska söka efter en ny, men just nu ser det lite mörkt ut. Vi kanske satsar på en till frisör istället. Vi har inte påverkats lika mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!