Många svenskar får titta djupt i plånböckerna när inflationen bara ökar. En verklighet som också börjar infinna sig för de olika pizzeriorna i Piteå.
Ahmad Alshallan på Arbaillo i Småstaden berättar om de allt dyrare ingredienserna som behövs till pizzorna.
– Innan kriget i Ukraina bröt ut betalade vi 69 kronor för 12,5 kilo kärnvetemjöl som används till degen. Nu kostar det 120 kronor. Tio liter olja har vi tidigare betalat 170–180 kronor för, nu är priset uppe i nästan 300 kronor. Kycklingen har fått en nästan 30-procentig höjning, säger han.
Det förbrukas mängder av pizzaost och även den har ökat i pris. Ett kilo som förut kostade 56–57 kronor har höjts till över 70 kronor.
– Pizzakartonger som vi köper i 100-pack har gått upp ordentligt också, närmare 40 procent, säger Ahmad Alshallan.
De vanligaste pizzorna som exempelvis Vesuvio, Artista, Capricciosa kostar 95 kronor på Arbaillo.
Kommer ni att höja priserna?
– Vi kan inte göra det eftersom vi har så många konkurrenter i centrala stan. Dessutom har vi inte alkoholtillstånd. En barnfamilj kanske äter för 300 kronor, de kan inte äta för 600 kronor, folk har inte råd. Vi vågar inte höja och hoppas att det inte ska bli värre.
Hur var läget under pandemin?
– Vi hade stora problem, restaurangen har ingen egen dörr och folk fick bara sitta och äta en och en. Den tiden var tuff, folk vågade knappt komma in till stan. Efter coronan har vi haft en bra sommar, men nu kan det bli tufft i vinter. Vi hoppas på det bästa, men det är svårt att veta vad som händer.
Förutom varorna är också elen en stor kostnad för pizzabagarna då ugnarna är energikrävande.
– Vi har en elräkning på mellan 5 000 och 7 000 kronor.
Arbaillo är inte den enda restaurangen som fått höjda inköpspriser.
Samir Faraj, som drivit SOS pizzeria i Öjebyn i ungefär ett år, har varit tvungen att höja priserna.
– Våra standardpizzor har kostat 85 kronor men för två månader sedan var vi tvungna att höja med fem kronor. En liten höjning men kunderna tycker det blir för dyrt om vi höjer för mycket, säger han.
Han berättar om allt dyrare råvaror.
– Oxfilé har blivit mycket dyrare, även osten. Köttfärs kostar över hundra kronor kilot nu, tidigare kostade den 82 kronor.
– Vi måste nog höja priset snart igen med fem–tio kronor, säger Samir Faraj bekymrat.
Trots att priset på den italienska paradrätten ökar i takt med att plånboken krymper har få klagomål kommit.