Tuff utmaning råda bot på läkarbristen

VÅRD. Operationen som ska råda bot på läkarbristen har börjat. Bara inom primärvården i Pite älvdal är mer än en fjärdedel av tjänsterna vakanta.- En tuff utmaning. Nya läkare snyter man inte ur näsan redan i morgon, säger Karin Nilsson, projektledare.

Piteå2008-01-14 00:00
PITEÅ (PT)h

I hela Norrbotten handlar det om ett 50-tal vakanta läkartjänster inom primärvården. Ingen önskvärd situation för någon, varken för patienter eller landstinget.

Idag täcks vakanserna upp av stafettläkare och vikarier. En dyr lösning. Verksamheten räddas också till stor del av de så kallade ST-läkarna.

- Därför är det viktigt att vi får fler fast anställda, tycker Karin Nilsson.

nytt grepp

Hon arbetar sedan november månad som ledare för projektet "Läkarbemanning inom Primärvården". Ett nytt grepp för att få rekryteringen samlad. Tidigare har den uppgiften skötts av tjänstemän och verksamhetschefer i de fem regioner som finns i länet.

Cheferna får även i fortsättningen en viktig roll i rekryteringen. Tanken är att projektet ska skapa bättre förutsättningar för ett framgångsrikt arbete.

Idesprutor

- Uppdraget är jätteroligt men tufft. Vi konkurrerar om läkarna med hela övriga landet och måste därför arbeta långsiktigt. I hela Sverige saknas mellan 600 och 2 000 distriktsläkare beroende på hur man räknar.

Ändå är Nilsson hoppfull.

- Norrbotten har ett gott rykte. Inte minst Piteå när det gäller utbildningen av ST-läkare. Det ska vi nyttja oss av.

Till sin hjälp har hon sju läkare. Tillsammans bildar de primärvårdens nya bemanningsgrupp.

- Läkarna fungerar som bollplank och idesprutor. De kommer säkert också att delta aktivt.

Långsiktigt arbete

Nuläge och framtidsfrågor ska analyseras.

- Vi måste arbeta långsiktigt. Vända på alla stenar från arbetsmiljö till forskning och skapa en systematik i rekryteringsarbetet.

Första prioriteringen blir att försöka behålla de läkare som i dag finns inom Norrbottens landsting.

- Dessutom ska vi bli duktiga på att ta hand om läkarstudenterna. Också det ett arbete på sikt. De som börjar utbildningen i år är klara som distriktsläkare tidigast om tolv år. Det är lång leveranstid på dem, skrattar Nilsson.

Fruktbart samarbete

Karin Nilsson och hennes grupp kommer också att ragga distriktsläkare i övriga Sverige och utomlands.

- För att lyckas är det viktigt att lyfta fram och marknadsföra fördelarna som finns i Norrbotten.

Nilsson hoppas också på ett fruktbart samarbete med kommuner och arbetsförmedlingar.

- Ska vi exempelvis få en distriktsläkare från Småland att flytta hit måste även hans respektive och barn hitta en plattform för sin tillvaro. Vi rekryterar ju dem till ett liv här uppe. Då bör även läkarens maka eller make kunna erbjudas ett passande jobb.

Lär av idrotten

Värvningstakterna påminner om dem i sportens värld.

- Vi har en del att lära av elitidrottsklubbarna. För oss gäller det att tänka nytt, seriöst och annorlunda.

Trots läkarbristen finns bara tre läkartjänster utannonserade på hemsidan för Norrbottens läns landsting och på arbetsförmedlingens platsbank..!

- Ofta är det så att läkare rekryteras av läkare. Annonser ger sällan några sökande. Men självklart tittar vi även på hur vi bättre kan synliggöra de tjänster som ska tillsättas.

Gammalt problem

Rekryteringsarbetet är ett stort och svårt uppdrag. Men problemet är ingalunda nytt.

- Vid renoveringen av vårt hus i Avan hittade vi en Norrbottens-Kuriren från 1953. I den fanns en braskande rubrik om att "Bristen på provinsialläkare var skriande", skattar Nilsson.





































Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om