Det växer inte direkt så det knakar ute på åkrarna i Lillpite.
Sören Myrestam blickar bekymrat ut över sina våtindränkta ägor och konstaterar att sådden av spannmål, alltså havre och framförallt korn, var kraftigt försenad tidigare i vår. Sen skörd är att vänta.
Som salt i såren är även vallskörden (hö i folkmun) redan ett par tre veckor försenad.
– Vanligtvis brukar vi ha bärgat den första vallskörden redan före midsommar, under en veckas jobb. Nu har vi inte ens börjat och det kommer att dröja ytterligare någon vecka innan vi kan komma igång.
Blöta marker
I Myrestams fall är jordbruksarbetet utspritt över totalt 230 hektar.
– Av detta är 150 hektar ämnat för vall, och som regel plockar vi in två vallskördar per sommar. Många likasinnade bönder i Norrbotten hinner med tre skördar, säger Myrestam.
Men för närvarande är markerna så genomfuktiga att de inte håller för gårdstraktorn och dess skördemaskiner.
Högre prisbild
På lantbruket i Lillpite finns det 135 kor och 155 kvigor som kommer att råma utsvultet i vinter om det blir hö-kris.
– Ingenting verkar sig likt i år och en vädertung höst skulle innebära stora bekymmer med dåliga skördar och på sikt kraftigt fördyrade foderpriser för den bonde som tvingas göra inköp utifrån, konstaterar Myrestam
Hela landet drabbat
Om problemet varit begränsat till Lillpite eller Norrbotten skulle prisbilden för foder knappast påverkas i någon högre grad.
– Kruxet är att det ihållande dåliga vädret ju drabbat hela landet med motsvarande förseningar och försämringar för spannodlarna även i södra Sverige.
Räddningsplankan för Myrestam & Co stavas sol, värme och en lagom dos av regn under resten av sommaren 2015.
– I mitten på augusti är vallskörd nummer två inplanerad och givetvis hoppas vi på bättre förutsättningar än de som nu råder, säger Sören Myrestam från Snårets lantbruk i Lillpite.