Tuff arbetsmiljö för skolledare

Utbildningsförvaltningen följer inte kommunens chefspolicy. Hårt ansträngda rektorer och förskolechefer kan ha upp mot 50 anställda under sig – långt över den fastställda gränsen. "Skolledarnas arbetsmiljö är inte okej", säger skolchef Malin Westling.

Skolchefen Malin Westling ser allvarligt på rektorernas och förskolechefernas arbetsbelastning. "Det försvårar deras möjlighet att vara pedagogisk ledare".

Skolchefen Malin Westling ser allvarligt på rektorernas och förskolechefernas arbetsbelastning. "Det försvårar deras möjlighet att vara pedagogisk ledare".

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-04-08 10:15

Kommunfullmäktige antog i fjol en chefspolicy som säger att chefer i Piteå kommun maximalt ska ha 30 anställda under sig.

– I vår organisation ligger snittet på 33 och det känns inte okej. Vi vet att vi har skolledare, framförallt inom förskolan, som ansvarar för upp mot 50 medarbetare. Det blir en ohygglig arbetsbelastning och det här behöver vi se över. Annars är risken stor att vi också kommer att få brist på skolledare, säger Malin Westling, chef för Utbildningsförvaltningen.

Enligt henne har en arbetsgrupp börjat undersöka rektorernas och förskolechefernas arbetsbelastning och vilka konsekvenser det kan få om organisationen görs om.

– Jag hoppas att utredningen är färdig i slutet av april och sedan behöver jag fundera om vi ska göra en omorganisation eller inte och vad vi har råd med.

Vad skulle det innebär i merkostnader om Utbildningsförvaltningen skulle följa kommunens chefspolicy?

– Det är flera miljoner det handlar om. Vi måste helt enkelt anställa många fler rektorer och förskolechefer, säger Malin Westling.

Till saken hör att Utbildningsförvaltningen inte är ålagda att följa kommunfullmäktiges chefspolicy som det ser ut nu.

– Men om vi skulle göra om någon del av organisationen träder den här chefspolicyn in och då måste vi strukturera om hela förvaltningsorganisationen så att vi följer chefspolicyn, säger Malin Westling.

Men trots att det inte behövs nu ser skolchefen ändå ett behov av att följa policyn.

– Den säger något om vad som är en rimlig arbetsbelastning på en chef i Piteå kommun. Cheferna i vår förvaltning har ett för stort och för tufft uppdrag.

Dessutom konstaterar Malin Westling att skolledarnas ansvar skiljer sig mot andra chefers.

– Förutom att man har ett medarbetaransvar så har man ansvar för föräldrarna och man ska ha kontakt med elevernas föräldrar. Det är många faktorer som en rektor eller förskolechef ska hantera.

Förutom att Utbildningsförvaltningen skulle behöva satsa flera miljoner på att rekrytera fler rektorer, så har PT berättat om de medel som förvaltningen kräver för att klara av elevökningar, lokalkostnader samt investeringar för att minska behovet av moduler.

– Sedan vet vi att behovet är stort i många delar av kommunen. Vi vet att socialtjänsten har det tufft också. Jag förstår att politiken får en tuff utmaning nu.

Medarbetare per chef

Utbildningsförvaltningen: 33,0

Socialtjänsten: 20,8

Fastighet och service: 18,2

Samhällsbyggnad: 9,2

Kultur, park och fritid: 8,3

Kommunledningsförvaltningen: 7,2

Räddningstjänsten: 3,1

Piteå kommun: 19,5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om