Tryggare byaväg - med "omöjliga" regler

FÖRSÖK. Vägen genom Roknäs har blivit säkrare för fotgängarna och cyklisterna, men alla bilister följer inte de nya reglerna. En del menar att det är omöjligt - andra vet inte hur de ska köra.- Informationen har varit jättedålig, säger Bertil Eriksson som bott hela sitt liv efter byavägen.

Piteå2006-09-12 00:00
Det var lagom till skolstarten som Vägverket Region Norr gjorde två nya gång- och cykelvägar genom Roknäs. Men några nya vägar har inte byggts i egentlig mening - istället har bara vita spärrlinjer målats på byavägen.

Körfältet för motortrafiken i mitten är nu bara cirka 3,7 meter brett och på vardera sida om spärrlinjerna finns 1,1 meter för gående och cyklister. Samtidigt har hastigheten efter vägen sänkts till 30 kilometer i timmen (istället för som tidigare 50).

"Vi uppskattar att kommunen och Vägverket försöker göra någonting åt vår farliga byaväg, men just nu vet vi boende inte vilka regler som ska gälla. Hur är det tänkt att man ska köra efter vägen? skriver en familj från Roknäs i ett mejl till PT.

Får inte mötas

När PT är på plats försöker bilisterna köra "som vanligt" efter vägen - vid möten håller man ut en bit var och kör över spärrlinjerna på båda sidorna. Vid dessa tillfällen fanns dock inte fotgängare eller cyklister i närheten.

Enligt Gunnar Wikström, trafiktekniker på Vägverket, får bilisterna inte mötas på detta sätt utan ska köra in på mötesplatser efter vägen och släppa förbi varandra. Det är på de platser där linjerna inte är heldragna.

PT träffar Bertil Eriksson som bott hela sitt liv efter byavägen. Han menar att informationen kring projektet varit dålig, men att han ändå känner till reglerna. Dock är de omöjliga att följa:

- Det är alldeles för långt mellan mötesplatserna och hur ska man göra om man möts där det inte finns några sådana? Sedan är det svårt att hålla 30 kilometer i timmen i flera kilometer. Som det är nu fungerar det inte.

Tryggare för fotgängare

Eriksson menar dock att de nya reglerna också fört gott med sig:

- Det är svårt att köra 30, men folk kör i alla fall 50 nu - inte 70 som tidigare. Sedan har trafiken minskat, folk vill inte köra 30 utan kör ut på Arvidsjaurvägen istället. Sedan tror jag att man känner sig tryggare som gångare bakom de heldragna linjerna.

Linda Bergström, Roknäs, är ute och promenerar med sonen Joel Öhman som sover i barnvagn, med är systern Linnea Bergström, Piteå.

- Det är bra att man har gjort det här. Det känns säkrare bakom linjerna, säger Linnea spontant.

Linda Bergström menar att projektet kanske inte blev så misslyckat som man skulle kunna tro innan:

- Jag bor på andra sidan byn och det är första gången jag går här sedan de nya linjerna dragits, men det känns lite säkrare.

Billig lösning

Enligt Gunnar Vikström är detta en "enkel lösning, med enkla medel". Projektet görs i samförstånd med länsstyrelsen, Piteå kommun och Luleå Tekniska Universitet.

Målsättningen är att barnen i området ska få en säkrare skolväg och att bilisterna ska köra saktare.

De nya cykel- och gångbanorna efter Roknäsvägen är dock endast ett försöksprojekt som ska utredas. En student på Luleå Tekniska Universitet har fått i uppdrag att filma trafikanternas beteenden.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om