Trots satsning – ingen mammografi i glesbygd

Cancervård i glesbygd och tidig upptäckt genom bland annat mammografi. Det satsar Regionalt cancercentrum norr på, där landstinget i Norrbotten ingår. Trots satsningen kommer inte mammografibussen tillbaka till Arjeplog, Överkalix och Övertorneå.

PITEÅ2013-06-14 06:01

Mammografiundersökningar i glesbygd har varit en het potatis i Norrbotten under ett antal år. Detta efter att mammografibussens rutt, sedan 2010, inte längre inkluderar Arjeplog, Överkalix och Övertorneå.

Piteå-Tidningen skrev för en tid sedan också att antalet kvinnor som genomgår mammografiundersökningar i dessa kommuner har minskat. För Arjeplogs del var siffran 85 procent men 2010 sjönk den till 72 procent för att sedan stiga igen till 81 procent under 2012. Genomsnittet i länet är 83 procent.

Fler får cancer

Sedan 2011 ingår landstinget i Norrbotten i ett Regionalt cancercentrum norr som innefattar landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. En region med samma utmaningar på grund av stora avstånd och en minskande befolkning.

–Vi är halva Sveriges yta men befolkningen är minst, villkoren är inte likadana, säger Anna-Lena Sunesson, projektkoordinator för Regionalt Cancercentrum Norr.

Trots att befolkningen i de fyra nordligaste länen minskar ökar antalet cancerfall.

–Folk lever längre, och de flesta som får cancer är gamla, säger Anna-Lena Sunesson.

I mars i år klubbades en regional utvecklingsplan igenom som säger vad cancercentrat ska jobba med. Hit hör exempelvis att ha ett glesbygdsperspektiv på cancervården, vikten av ett preventivt arbete och vikten av tidig upptäckt av cancer, exempelvis genom mammografi.

För lång omloppstid

Trots satsningen i cancercentrat och dippen i statistiken innebär det inte att Norrbottens läns landsting kommer att återuppta mammografibussarnas rutter till Arjeplog, Överkalix och Övertorneå.

Enligt landstingsrådet Kent Ögren är det viktigaste fortfarande att landstinget kan erbjuda kvinnor mammografiundersökningar var 22:e månad. Det optimala är var 18:e månad.

–Bröstcancer är en snabbt växande cancer. Innan hade vi en omloppstid på 26 månader, säger landstingsrådet.

Att förlänga bussarnas turer skulle innebära att omloppstiden skulle bli ännu längre bland annat då bussarna tar längre tid att flytta och tekniken kräver mer kalibrering.

Enligt honom är landstinget nu i närheten av att nå en omloppstid på 22 månader men har inte nått tid än.

–Trots att vi flyttar vagnarna mindre ofta så har vi inte riktigt nått fram, säger han.

–Vi har fortfarande en del att göra innan vi når 22-månadersintervallet. Helst ska det vara 18 månader men jag vet inte om något landsting i Sverige har nått dit.

Ögren tolkar dippen i statistiken som en tillfällighet men att trenden nu vänt.

FAKTA Mammografi i Norrbotten

Tre enheter i Norrbotten utför mammografiundersökningar:

Luleå/Stadsvikens vårdcentral.

Kustvagnen som ställs upp i Boden, Älvsbyn, Piteå och Kalix.

Inlandsvagnen som trafikerar Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arvidsjaur, Haparanda och Pajala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om