Regionen mörkar smittspridning av apkoppor

Spridningen av den smittsamma sjukdomen apkoppor fortsätter att öka. Samtidigt har Region Norrbotten beslutat sig för att inte gå ut med någon information om smittspridning i länet. "Vi kommer inte att säga någonting", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

WHO har förklarat globalt nödläge i samband med spridningen av apkoppor. Samtidigt har Region Norrbotten beslutat att inte gå ut med någon information om smittspridningen i länet. (Arkivbild)

WHO har förklarat globalt nödläge i samband med spridningen av apkoppor. Samtidigt har Region Norrbotten beslutat att inte gå ut med någon information om smittspridningen i länet. (Arkivbild)

Foto: Tommy Borg

Piteå2022-08-11 19:00

WHO klassar smittspridningen av apkoppor som en global hälsokris och har utlyst globalt nödläge i samband med spridningen av sjukdomen. Över 16 000 fall har konstaterats globalt, varav 126 fall i Sverige. Nu kan vi avslöja att Region Norrbotten tillsammans med flera andra regioner kommer att mörka smittstatistiken om sjukdomen i länet.

– Vi kommer inte säga om vi har några fall eller om vi inte har några fall. Istället gör vi ordentliga smittspårningar och letar reda på vilka som kan vara exponerade, säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Han säger att anledningen till beslutet grundar sig i sekretesslagstiftningen inom vården och har att göra med att den grupp som främst är drabbad är män som har sex med män.

– Den primära riskgruppen för apkoppor är ganska liten och att gå ut med information om smitta i länet riskerar att bryta mot sekretesslagstiftningen. Vi får absolut inte lämna ut information som kan röja en smittad persons identitet, speciellt inte om det kan påverka personen i det dagliga livet.

Beslutet har fattats i samråd med tre andra regioner och gäller utöver Region Norrbotten också Region Västerbotten, Region Västernorrland och Region Jämtland/Härjedalen.

– Det är inget beslut vi stämplat på papper utan det är ett beslut som kommit i diskussioner. Vi går inte ut med när vi har enskilda fall eftersom det riskerar att bryta mot sekretessen, säger Nystedt och fortsätter:

– Många regioner har valt att göra på det här sättet. 

98 procent av de konstaterade fallen utgörs av män som har sex med män och det är denna grupp av individer som främst anses befinna sig i riskgruppen för att exponeras för sjukdomen. Anders Nystedt drar paralleller till 80-talet när hiv började spridas. 

– Den primära riskgruppen är i det sammanhanget liten här i norr och det finns risk för att vi röjer en persons identitet om vi går ut med information gällande hur många fall som finns. Detta gäller främst i de små Regionerna. Det är en annan sak i de större Regionerna och städerna, säger Anders Nystedt och fortsätter:

– Jag känner igen det här från 80-talet när vi började få hiv-fall.

Samtidigt är apkoppor inte en könssjukdom och spridningen av sjukdomen är inte begränsad till någon specifik grupp människor, utan sprids via fysisk närhet generellt.

Finns det inte en fara för allmänheten i att inte få veta om sjukdomen sprids i länet?
– Det finns det. Det är bra för allmänheten att få veta att det finns apkoppor i länet. Samtidigt vet allmänheten att det här förekommer och att man måste ha respekt för den här sjukdomen, speciellt inom de riskgrupper som främst är exponerad för smitta. Man ska vara medveten om att apkoppor sprids. När vi börjar ha rätt många fall kommer vi att gå ut med statistik.

Finns det risk för att det här beslutet förvärrar smittspridningen?
– Ja, det kan det göra. Jag är själv ambivalent till det här beslutet. Samtidigt anser jag att den risken är ganska liten. Att gå ut med att vi har ett fall i Norrbotten handlar mer om att stilla allmänhetens nyfikenhet. Ur smittskyddssynpunkt spelar det ingen roll om norrbottningarna vet om det finns fall här. Det väger inte över att det finns risk för sekretessläckage, säger Anders Nystedt.

Apkoppor

Apkoppor är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Viruset upptäcktes först hos apor och fick därför namnet apkoppor.

Under våren har tiotusentals människor i ett 70-tal länder smittats med sjukdomen. Sjukdomen har aldrig tidigare givit upphov till större utbrott utanför Afrika.

WHO har utlyst globalt nödläge och klassar smittspridningen av apkoppor som en global hälsokris. Organisationen benämner läget som "extraordinärt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!