Trög start för mansmottagning
Den första januari öppnade mansmottagningen i Piteå, men än så länge har intresset varit skralt bland männen i upptagningsområdet. En man ska dock inom kort påbörja en behandling.
I januari öppnades mansmottagning i Piteå men endast en man har anmält sig till behandling. Hans Hansson är inte förvånad. (Arkivbild)
Foto: Robert Lundberg
Inledningsvis har dock intresset varit svagt bland männen i upptagningsområdet (fyrkantskommunerna samt Skellefteå kommun).
En man ska inom kort påbörja en behandling och tanken är sedan att fylla på med fler män allt eftersom, målet är att få ihop en grupp (minst tre personer och max åtta) för att kunna börja själva gruppterapin.
- Vi är inte förvånade över detta. Det är ett stort steg för män att erkänna att "man är en kvinnomisshandlare". Det finns mycket skuldkänslor inblandade, säger Hans Hansson.
Han är hoppfull inför framtiden och jämför med mansmottagningen i Uppsala som varit igång i tio år och i dag har två grupper igång på ett stort upptagningsområde.
- Man måste ha tålamod helt enkelt, vi är inte missmodiga på något sätt utan inser att sådana här saker tar tid. Vi ska också se till att marknadsföra oss bättre, en broschyr är strax klar och det är viktigt att vi syns där män som har dessa problem finns, som på vårdcentraler och hos socialtjänsten.
Mansmottagningen bedrivs i projektform i år och finansieras av de fem kommunerna i upptagningsområdet, landstinget i Norrbotten samt sponsorer.
En analys och en utvärdering ska göras till hösten, men tanken är att mansmottagningen som form ska permanentas.
Behandlingen utgår från en norsk modell, ATV (alternativ till våld). En viktig grund i behandlingen är att männen erkänner sitt våld och slutar skylla ifrån sig. Männen kan söka frivilligt, men också remitteras från exempelvis psykiatrin eller dömas till behandlingen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!