Stökig premiärhelg vid skejtrampen

Ledig långhelg och vackert väder lockade till i det närmaste invasion vid den nyligen framtinade skejtrampen i Piteå. Men premiären lämnade en sur eftersmak då ett gäng betedde sig illa.

Helgens premiär vid skejtparken blev litet orolig och fältare och polis, från vänster Emma Svensson,  Frida Liljedahl och Anders Elvhäger, träffas på plats för att prata om saken.

Helgens premiär vid skejtparken blev litet orolig och fältare och polis, från vänster Emma Svensson, Frida Liljedahl och Anders Elvhäger, träffas på plats för att prata om saken.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-05-18 21:00
undefined
Jonas Isaksson gästade rampen för andra gången med barnen Theo och Alvina. Theo ville cykla, helt enkelt.

Alla åldrar fanns på plats – även vuxna – men några pojkar i 10–14-årsåldern upplevdes särskilt stökiga och otrevliga, något som en mamma till yngre barn skrev ett inlägg om i Piteågruppen på Facebook.

Hon uppmanade alla föräldrar till barn i den åldern att prata med sina telningar om hur man beter sig och vad som händer vid rampen – eller ännu hellre, följa med dem dit och själva se vad som händer där.

undefined
20-årige David Jonsson från Djupviken åker rätt ofta i skejtrampen. "Men jag brukar vara här tidiga morgnar och sena kvällar då det inte är så mycket folk och har inte märkt nåt bråk", säger han.

Inlägget fick en enorm genomslagskraft. På bara några timmar drösade kommentarerna in och var efter två dygn uppe i nästan 200 stycken. Och många delar samma upplevelse.

Den allmänna uppfattningen verkar vara att det mycket riktigt finns ett gäng pojkar i 10–14-årsåldern som beter sig illa, särskilt mot yngre barn som hånas och till och med knuffas och kallas för fula saker om de till exempel ramlar, men också att de äldre skejtarna stundtals är rena änglarna i sitt sätt att engagera sig och ta hand om mindre barn, visa dem tricks och tips och få dem att trivas.

Flera vuxna, som försökt säga till pojkgänget, vittnar också om en total respektlöshet.

undefined
Johan Engström pluggar i Umeå normalt, men är hemma i Piteå under sommaren. Han har inte skejtat så länge och var heller inte på plats i helgen, berättar han.

Facebookinlägget har fått polisen att reagera också. Områdespolisen Emma Svensson säger att man nu kommer att ha en ökad polisiär närvaro – helt enkelt titta förbi då och då.

– Men vi behöver föräldrarnas hjälp också, har man inte mitt eller fältarnas telefonnummer fungerar det att skriva på våra facebooksidor till exempel eller ringa via 114 14. Och rör det sig om rent våld ringer man 112, säger Svensson.

Både hon och fältarna vill dock än en gång mana till ökad vuxennärvaro.

undefined
På plats vid skejtrampen för att prata om helgens händelser. Från vänster fältarna Anders Elvhäger och Frida Liljedahl, till höger polisen Emma Svensson.

– Skicka inte hit barnen ensamma, följ med och finns i närheten om något skulle hända, det är ju lätt hänt att man gör sig illa i rampen också, säger fältaren Frida Liljedahl och får medhåll av kollegan Anders Elvhäger, som annars inte upplever skejtrampen som något problemområde.

– Vi passerar ofta här förbi, men har inte upplevt det särskilt stökigt just här, säger han.

undefined
"Välkommen, det här är vad som gäller vid skejtrampen", förklarar Piteå kommun på den stora skylten.

På plats vid rampen den här förmiddagen fanns några skejtare i 20-årsåldern och en pappa med två små barn, bland andra 2,5-årige Theo som ville cykla där igen.

Ingen av dem hade upplevt något av helgens otrevligheter, men skejtarna brukar å andra sidan åka där då det är litet lugnare, tidiga morgnar och sena kvällar, förklarar de och pappa och Theo var där för andra gången i livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!