Piteå är en av de hundtätaste kommunerna i länet enligt siffror från Jordbruksverket. Och precis som för människor så är det inte ovanligt att de behöver lite extra omvårdnad. Oavsett om det gäller hundsim, päls-och kloklippning eller akupunktur så kan det nybildade teamet hjälpa till. De har också planer på att försöka få med sig en instruktör, men har inte hittat den rätta ännu.
Att vara egenföretagare kan vara ensamt. Även om man får arbeta med något man brinner för. Emma Dysholm, Therese Olsson och Kerstin Embertsén Lundkvist är alla tre från Piteå och arbetar med olika former av hundvård. De har tidigare arbetat ensamma inom sina respektive inriktningar, Emma med hundsim och laserbehandlingar, Therese med päls- och kloklippning och Kerstin med akupunktur. Nu har de alltså inlett ett samarbete.
– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Det är roligare att samarbeta än att konkurera med varandra, speciellt när vi är inom olika områden, säger Therese Olsson.
Företagen driver de fortfarande enskilt, men samarbetet ger dem en känsla av gemenskap. De ska hålla i kurser och informationsträffar tillsammans, och sen tycker de att det är kul att träffas och bolla idéer och kunna rådfråga varandra. När PT träffar två tredjedelar av trion befinner de sig i källaren på Lillbrogatan där Emma Dysholm har sin bassäng för de simmande hundar som besöker henne. In kommer den finska lapphunden Warro tillsammans med husse Lars Svensson och matte Anita Hedman.
– Warro är något av en framgångshistoria. När han var två år så hade veterinärerna dömt ut honom. Hans armbåge skulle aldrig bli bra. Han hade då haltat i ett och ett halvt år. Men efter några veckors simträning så slutade haltandet helt, säger Emma Dysholm.
Warro är i dag sex år gammal och den gamla skadan ser man ingenting av. Han är en glad och sprallig hund. Simning står på schemat en gång i veckan och är något som Warro verkar ha blandade känslor inför.
– I dag verkar han inte särskilt badsugen, men det varierar. Ibland vill han direkt in i poolen. Hur som helst, så är simning en avlastande träningsform och den verkar passa Warro alldeles perfekt, säger Emma Dysholm.
Att de beslutade sig för att rehabilitera Warro med simning är något som Anita Hedman och Lars Svensson från Hemlunda inte ångrar en sekund.