Tretusen nya jobb i länet - krig om arbetskraften

högKONJUNKTUR. Antalet sysselsatta i Norrbotten har ökat med drygt 3 000 personer senaste året. Glädjande för alla dem som fått jobb. Värre för växande företag som har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

Piteå2007-09-22 00:00
- Det är inte ovanligt att vi måste söka i hela landet efter rätt kompetens, säger Martin Gaudet, biträdande chef på arbetsförmedlingen i Piteå.

Rådande högkonjunktur märks kanske tydligast genom att byggarbetslösheten inte varit lägre sedan 1966 och handeln upplever historiens största köp-fest.

Länsarbetsnämndens prognos för 2008 och 2009 pekar på en fortsatt positiv utveckling även om kurvan förväntas plana ut under den senare delen av perioden.

Länet dammsugs

- Den globala tillväxten har i hög grad gynnat Norrbottens näringsliv, säger Lena Liljebäck, länsarbetsdirektör.

Senaste året har antalet sysselsatta personer ökat med över 3 000. Den siffran tros fortsätta att stiga.

Men i takt med att länet dammsugs på arbetskraft försvåras rekryteringen. I Fyrkanten uppger exempelvis mer än var fjärde företagsledare problem att hitta kvalificerad arbetskraft.

Detta gäller inte minst inom byggsektorn.

Bygg-boom mattas

Men byggföretagen är alerta.

- De handplockar i regel ungdomar direkt från de yrkesinriktade utbildningarna. Elever som gör sin praktik ute på företagen får ofta jobb. Något vi märker genom att många av dem aldrig behöver anmäla sig som arbetssökande när de gått ut gymnasiet.

Den rådande bygg-boomen förväntas dock avta, Malmfälten undantaget. Något Per-Ola Patomella, arbetschef och delägare i Nåiden Bygg bekräftar.

- Redan i dag känner vi att det börjat lugna ner sig. Antalet projekt är nog lika många fast mindre.

Medveten strategi

Patomella tycker att Nåiden klarat rekryteringen bra.

- Vi har en bra ålderstruktur bland våra anställda i företaget och tar årligen in lärlingar. Det har varit en medveten strategi.

Men även om byggkonjunkturen mattas något så fortsätter andra branscher att vara heta. Länsarbetsnämndens kalkyler visar på en fortsatt stark utveckling för handeln. Lika ljus är prognosen för besöksnäringen. Finans- och företagstjänsterna tros också öka kraftigt.

Obalanser

Men kvarstående obalanser finns, trots högkonjunkturen, på länets arbetsmarknad. Exempel är: brist på arbetskraft trots relativt hög arbetslöshet, stora pensionsavgångar, kompetensbrister bland arbetssökande, hög andel långtidsinskrivna och funktionshindrade, starkt beroende av offentlig sektor, utflyttning bland unga och välutbildade och allmänt traditionsbundna yrkesval.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om