Trenden har vänt för journalistutbildningen

Trenden har vänt för journalistutbildningen i Piteå – totalt 65 elever har antagits och många står på reservplats. Högst tryck är det på TV-inriktningen.

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för LTU, glädjs åt att antalet antagna studenter ökar. "Det känns jätteroligt" säger hon.  (Arkivbild)

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för LTU, glädjs åt att antalet antagna studenter ökar. "Det känns jätteroligt" säger hon. (Arkivbild)

Foto: Lars-Göran Norlin

PITEÅ2018-07-20 17:00

I dagarna kom de första antagningsbeskeden för landets högskole- och universitetsutbildningar.

Efter en tyngre period har utbildningen ”Journalistik och medier” vid LTU i Piteå bra med sökande – utbildningen gjordes om för tre år sedan och har i dag tre inriktningar – radio, text och TV (läs mer i faktarutan).

Totalt har 65 studenter har nu antagits till utbildningen, varav 25 på radioinriktningen, 25 till TV-inriktningen samt 15 till textinriktningen.

– Det ser väldigt bra ut i Piteå, vi har antagit så många som vi har planerat för, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå Tekniska Universitet, LTU som berättar att i princip alla utbildningar i Piteå också har reserver.

– På journalistutbildningarna ser det bra ut, vi har till och med fler reserver än vad vi kan ta in. Den inriktningen som har flest reserver är TV, med 48 reserver, vilket är ganska många med tanke på att vi antagit 25, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Är det nu det vänder?

– Ja, det känns jätteroligt! säger Birgitta Bergvall-Kåreborn som menar att det alltid är svårt för studenterna att ”hitta” en utbildning igen efter att den gjorts om och bytt namn.

Totalt antal platser på journalistutbildningarna i Piteå är egentligen 12 på vardera inriktning, totalt 36. Men antagningstalet är satt högre:

– Man måste ta höjd, skulle vi börja höstterminen med exempelvis 18 elever är det alltid någon som hoppar av, säger Tommy Lundström, utbildningsledare för Journalistik och medier vid LTU i Piteå som menar att dagens generation studenter vill ha många valmöjligheter in i det sista.

– Men det som är roligt att se är att dem som söker till oss i första hand ökar, det ser riktigt positivt ut inför hösten, säger han.

Journalistutbildningen i Piteå är i dag bredare med mediekommunikationsvetenskap som huvudämne.

– Många av våra studenter blir headhuntade av företag som journalister, då fungerar de mer som informatörer, säger Tommy Lundström.

I år hade Luleå Tekniska Universitet, LTU totalt 27 142 behöriga sökande, varav totalt 10 130 nu antagits. Jämfört med hösten 2017 är det en ökning med 210 antagna studenter.

– Riktigt bra söktryck har vi på utbildningarna om rymden, civilingenjörsutbildningen och masterutbildningen, men också systemvetenskap ligger bra till. Det är också roligt att civilingenjörsutbildningarna ökar igen, de gick ju ner i fjol. Ligger stabilt gör utbildningarna inom hälsovetenskap, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Institutionen i Piteå

I begynnelsen hette lärocentrumet Musikhögskolan och grundades i Piteå år 1978.

Numera kallas inrättningen för Institutionen för konst, kommunikation och lärande, KKL, och utgör en del av ­Luleå tekniska universitet. Inom institutionen ingår både Musikhögskolan och Teaterhögskolan i Luleå.

Journalistutbildningen ­består i dag av tre skilda ­program. Ett för text, ett för radio och ett för tv. Utbildningarna samkörs under många ­föreläsningar och sedan ­arbetar de olika grupperna med respektive media.

Journalistutbildningen gjordes om till höstterminen 2015. Tidigare bestod den av ett enda program, ”Journalistik i nya medier”. Det är den nordligaste högskole­utbildningen för journalister.

Källa: LTU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!